Hoppa till huvudinnehållet

Nu ska man få träffa sin käresta i Norge

Publicerad:
Norge inför coronalättnader som bland annat underlättar för svenskar som har sin partner på den norska sidan.
Norge inför coronalättnader som bland annat underlättar för svenskar som har sin partner på den norska sidan. Foto: Grundseth

Norge lättar på coronarestriktionerna på bred front, meddelar norska regeringen.

Bland annat ska det bli möjligt för svenskar att besöka nära och kära på den norska sidan av gränsen.

Sjunkande smittotal och allt fler vaccinerade gör att Norge nu öppnar upp samhället. Bland annat tillåts upp till 5000 personer vid samlingar, längre öppettider på restauranger och breddidrotten får komma i gång igen.

För svenskar med en käresta, vuxna barn eller mor- och farföräldrar på andra sidan gränsen innebär fredagens besked välkomna lättnader.

– Nu öppnar vi upp för att fler ska få träffa sina kära i Norge. Många är tålmodiga och har haft det svårt under de stränga inresereglerna som varit införda. Vi vill inte behålla de stränga åtgärderna längre än nödvändigt, men vi har infört dessa för att hindra smittspridning, särskilt vad gäller nya och mer smittsamma varianter av viruset, sa justitie- och beredskapsminister Monica Mæland (H) på fredagens presskonferens.

Från och med lördag den 19 juni kl 12.00 ändras inresereglerna för bland andra svenskar, som vill kunna resa in i Norge för att möta mor- och farföräldrar, vuxna barn eller sin käresta på andra sidan gränsen. Ansökan att få passera gränsen måste ske i förväg.

För par gäller tydliga regler. Båda måste vara över 18 år, förhållandet måste ha varat i minst nio månader och parterna måste ha träffat varandra fysiskt tidigare. De som bara träffats över nätet kvalificerar sig inte för en enkel inresa.

Inga barn på karantänhotell

För att begränsa importerad smitta införde norska regeringen karantänhotell i november 2020. Efter råd från hälsomyndigheterna ändrar regeringen nu reglerna för vilka som ska bo på karantänhotell.

Inresande som de sista tio dygnen före inresan bara har vistats i länder inom EES (däribland Sverige) och Schengen med mindre än 500 nya smittofall per 100 000 de två sista veckorna undantas från kravet på karantänhotell.

Minderåriga behöver inte in på karantänhotell.

– Karantänhotell är en mycket viktig åtgärd för att begränsa den importerade smittan. Efter uppdaterade råd från hälsomyndigheterna, lättar vi nu på reglerna. Från i morgon i morgon kommer resande som bara har uppehållit sig inom EES och Schengen slippa karantänhotell och vi kortar ner tiden på vistelsen för resande som har uppehållit sig i andra delar av världen, sa Monica Mæland på fredagens presskonferens.

Artikeltaggar

NorgePendlingPolitikSchengenVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.