Hoppa till huvudinnehållet

Löfvens brandtal inspirerade till konst om liv och död

Publicerad:
Dan Henriksson och Annika Eriksdotter ställer ut tillsammans i sommar. Föremålen som Dan klätt in med dödsannonser är ett verk inspirerat av ett tal av statsministern.
Dan Henriksson och Annika Eriksdotter ställer ut tillsammans i sommar. Föremålen som Dan klätt in med dödsannonser är ett verk inspirerat av ett tal av statsministern. Foto: Privat

Det gäller liv och död när syskonen och konstnärskollegorna Annika Eriksdotter och Dan Henriksson ställer ut tillsammans på Utmarksmuseet i Ransby i sommar.

Då ryms bland annat inspiration från ett brandtal av Stefan Löfven.

Som livet självt. Så heter utställningen som de skapat tillsammans. Det var vernissage den gångna helgen och utställningen är kvar i Ransby över hela sommaren: fram till den 31 augusti.

Dan Henriksson visar installation och skulptural keramik, Annika Eriksdotter foto, textil skulptur och broderimixade serier.

En skulptur av Annika Eriksdotter.
En skulptur av Annika Eriksdotter. Foto: Privat

Rötter i Finnskoga

Syskonen bor på Hammarö men har rötter i norra Finnskoga, närmare bestämt Kärrbackstrand. Båda har varit aktiva i kreativt skapande länge, men det är faktiskt första gången de ställer ut tillsammans på det här sättet.

Utställningen berör mörker och ljus, höjder och djup i livet.

Löfvens coronatal

Dan Henriksson berättar att han blev inspirerad av ett ”brandtal” av Stefan Löfven i mars i fjol, när pandemin kommit.

Talet berörde honom starkt, vilket mynnade ut i installationen ”Dödsannons”, där Dan satt dödsannonser på möblemang, böcker, kläder, skrivbord, resväska med mera, ”som en ihågkommelse till alla som lämnat oss under pandemin”. Till och med en gitarr har han klätt in med dödsannonser.

Mörker och ljus

Annika Eriksdotter behandlar också liv och död i sina foton och textila skulpturer.

Syskonen konstaterar att de skapar med olika uttryck, men att de delar samma utgångsläge. Båda har också lätt att röra sig mellan det mörka och det ljusa i livet.

Annika Eriksdotter och Dan Henriksson ställer för första gången ut tillsammans.
Annika Eriksdotter och Dan Henriksson ställer för första gången ut tillsammans. Foto: Privat

Artikeltaggar

Annika EriksdotterHammaröKärrbackstrandKonstKonstnärKonstverkPandemiRansbySommarStefan LöfvenSysslebäckUtmarksmuseet PilgrimstapetenUtställningarVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.