Hoppa till huvudinnehållet

HVB-hemmet stängs efter dödsolyckan – Humana tänker överklaga

Publicerad:
HVB-hemmet Prästgården i Hagfors
HVB-hemmet Prästgården i Hagfors Foto: Humana

Efter att den femårige pojken försvann från HVB-hemmet i Hagfors tidigare i veckan har nu Ivo tagit beslutet att stänga hemmet.

– Vi kommer att överklaga beslutet, säger Patrik Silverudd, presschef Humana, till NWT.

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, fattade beslutet på fredagseftermiddagen, vilket SVT var först med att rapportera.

Beslutet är en följd av dödsfallet tidigare i veckan, då en femårig pojke försvann från HVB-hemmet och senare hittades död.

Ivo hänvisar till att det fortfarande finns oklarheter i omständigheterna kring dödsfallet och att Ivo behöver genomföra en vidare utredning.

Barnen som är på två av Plateas verksamheter i Hagfors kommer att omplaceras och enligt beslutet ska de vara utskrivna 24 juni.

Kommer att överklaga

Humana som äger Plateas HVB-hem Prästgården har beslutat att överklaga beslutet till Förvaltningsrätten och kommer att begära inhibition av beslutet, det vill säga att beslutet inte ska verkställas.

– Humana anser att en snabb omplacering riskerar att försämra de placerade barnens situation, skriver bolaget på sin hemsida.

– Humana ser mycket allvarligt på det som har hänt och är förstås behjälpliga Ivo i deras fortsatta utredning. Humana uppfattar dock att beslutet att tillfälligt stänga ned verksamheten riskerar en sämre situation för de barn som är placerade på boendena. Att med väldigt kort framförhållning rycka upp barnen är olyckligt.

Till NWT säger Patrik Silverudd att bolaget kommer att samarbeta med Ivo och övriga myndigheter i ärendet. När det gäller situationen för de berörda barnen som ska flyttas säger han:

– Till att börja med vet vi inte om det blir av, eftersom vi begär att beslutet ska inhiberas. Om det verkställs ska vi vara med och göra vårt yttersta för att hitta bra lösningar för de placerade barnen.

Egen utredning

Humana har inlett en egen utredning av den tragiska händelsen.

NWT talade tidigare under fredagen med Ulrik Bonnevier, regionchef Humana, som säger:

– Vad jag förstår ska det ha funnits tre personal i verksamheten på morgonen innan dagpersonalen går i tjänst.

Ulrik Bonnevier, Humana
Ulrik Bonnevier, Humana Foto: Håkan Flank

– Vi har kopplat in flera personer från vår kvalitetsavdelning som hjälper till i utredningsarbetet. För oss är det väldigt viktigt att göra en seriös och bra utredning. Därför tittar vi på händelseförloppet och alla faktorer runt omkring som möjligen kan ha inverkat på det som skedde.

Vilka faktorer väger ni in i utredningen?

– Vi tittar på hela processen från det att kommunen vände sig till oss med en förfrågan, riskbedömningar, vad vi har haft för uppdrag och hur vi har jobbat med pojken ända till dagen då han på något sätt råkade avvika, säger Ulrik Bonnevier

Prästgården har plats för åtta barn i åldern 3-12 år. Den omkomna femåringen var placerad på Prästgården av Falu kommun. Humana har kontakt med samtliga socialtjänster i de kommuner som har barn placerade på Prästgården.

– Det klart att det finns en viss oro och vissa frågor. Så klart tycker de att det är sorgligt det som inträffat, men de allra flesta uttrycker att de har förtroende för vår verksamhet och det jobb vi gör med de placerade barnen.

Hur länge är barn placerade på Prästgården?

– Det kan vara väldigt korta akuta placeringar där man bor endast några dagar eller en vecka. Men sedan kan det vara längre placeringar från en månad och uppåt.

Hur länge kan de stanna som längst?

– Det finns egentligen ingen övre gräns. Men målet är alltid att man ska flytta vidare till en mindre intensiv insats.

Vart kommer barnen sedan?

– Det kan se olika ut. Det är socialtjänsten i den placerande kommunen som tar det beslutet i samråd med vårdnadshavare och även med barnet beroende på barnets ålder. Generellt sett kan en del barn flytta hem till sin ursprungsfamilj, en del behöver fortsatt behandling och insats i ett annat HVB-hem. Ytterligare ett alternativ kan vara att man flyttar till ett familjehem för vidare insatser.

Artikeltaggar

HagforsNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.