Hoppa till huvudinnehållet

Alma Löv öppnar för äventyret

Publicerad:
Alma Löv Museum of Unexp Art öppnar för säsongen på lördag med temat As time goes by. Stella Broos är konstnärlig ledare.
Alma Löv Museum of Unexp Art öppnar för säsongen på lördag med temat As time goes by. Stella Broos är konstnärlig ledare. Foto: Lena Richardson

Konstäventyret kan börja. På lördag öppnar Alma Löv Museum of Unexp art för säsongen. Det blir en sommar fylld av konst, dans och musik i den mycket speciella Alma Löv-atmosfären.

– Jag ser det mycket som en helhetsupplevelse, säger konstnärliga ledaren Stella Broos.

”As time goes by” är det övergripande temat för årets utställning och ett är säkert: när NWT hälsar på under torsdagseftermiddagen, flyger tiden fram på Alma Löv.

Stella Broos hänger konst, dirigerar fika, svarar på frågor både från konstnärer och från reportrar som snart står på kö – men hon ser faktiskt inte så stressad ut.

Konst och grävmaskiner

– Nu är det ju väldigt snart dags att öppna årets säsong och vi ligger ganska bra till, tycker jag. Vi har några få verk som ska hängas, men sen är det mesta klart inför lördag. Men sen vet man inte! Det är oförutsedda saker som kan ske, säger hon.

Exempelvis kan en vattenledning springa läck, två meter ner i jorden. Det hände tidigare i veckan och fick gå före de konstnärliga göromålen.

– Det var bara att spendera tid på att ringa grävmaskinister och rörmokare. Man vet inte allt som dyker upp! konstaterar hon.

Danska konstnären Astrid Kruse Jensen har stora fotokonstverk som ska upp. Hon och Stella Broos hjälps åt med ett print, en skir skogsbild tryckt på textil.
Danska konstnären Astrid Kruse Jensen har stora fotokonstverk som ska upp. Hon och Stella Broos hjälps åt med ett print, en skir skogsbild tryckt på textil. Foto: Lena Richardson

As time goes by är också ett tema i tiden (!). Pandemin har gjort det tydligt hur tiden alltid tickar på, även när de mest oväntade ting sker.

– Jag trodde att tiden skulle gå långsammare, nu när så mycket ställts in, men jag blev ändå fascinerad av att tiden bara går. Nu har det gått en vecka till, en månad till, nu är det snart sommar, nu har det passerat ett helt år – över ett år – sedan pandemins utbrott. Det känns nästan som att det här är ett nytt normaltillstånd, säger Stella Broos.

Annat perspektiv

– Det är klart att man senaste året blivit mer medveten om tiden. Man får syn på vad som händer, när man hamnar i ett annat tillstånd. Jag tror att det är väldigt många som fått ett annat perspektiv på grund av covid.

Livets skörhet blir tydlig:

– Det krävs så lite tid för att allting ska bli annorlunda. Det blir man påmind om och gör en också mer medveten om vad man gör med sin tid.

Åsa Kalmér och Jörgen Hjerdt visar utställningen Ärr på Alma Löv i sommar. Det är bilder skapade efter att Åsa fick bröstcancer och tvingades ta bort ett bröst. Bilderna visar både smärta och styrka. ”Det handlar om att estetisera ett tabu”, säger fotografen Jörgen.
Åsa Kalmér och Jörgen Hjerdt visar utställningen Ärr på Alma Löv i sommar. Det är bilder skapade efter att Åsa fick bröstcancer och tvingades ta bort ett bröst. Bilderna visar både smärta och styrka. ”Det handlar om att estetisera ett tabu”, säger fotografen Jörgen. Foto: Lena Richardson

Stella Broos är tydlig med att "As time goes by” inte är tänkt som ett ”coronatema”. Hon påminner om att Alma Löv alltid har ett gemensamt tema för de inbjudna konstnärerna att utgå från.

Olika aspekter av tid

– Sen relaterar man och associerar alltid till den tid man lever i. Vi bjuder in konstnärer utifrån angelägenhet och för att vi tycker att de gör intressanta verk, men sedan försöker vi att hitta något som går gemensamt genom alla utställningar. Det man får ta del av i år är olika aspekter av tid. Det är tidlösa landskap och tidlösa rum, undersökning av naturen, allting vad som händer i en tid. Man kan se allt i ljuset av tid och ett tidsperspektiv, säger hon.

Konstnären Astrid Kruse Jensen uppskattar museimiljön, där hennes konstverk samverkar med omgivningen på ett helt annat sätt än på ett mer traditionellt utformat museum.
Konstnären Astrid Kruse Jensen uppskattar museimiljön, där hennes konstverk samverkar med omgivningen på ett helt annat sätt än på ett mer traditionellt utformat museum. Foto: Lena Richardson

Blandningen gör helheten

I sommar får besökarna på Alma Löv möta videoverk, akvarellcollage, installationer, foto, skulptur, dans, livemåleri... Det handlar om skog, kropp, landskap, psykisk ohälsa, blod, alkemi, drömmar, cancer. Intrycken varierar från skrämmande till humoristiskt, från stillsamt till explosivt.

Blandningen bäddar för en upptäcktsfärd, som förstärks av själva lokalerna och landskapet. Här finns den stora ladan med nya verk i varje skrymsle och hörn, men också hagmarkerna och bortom dem paviljongerna, var och en laddad med en ny upplevelse.

Peter Johanssons Hans und Gretchen, 2017, är ett av de permanenta konstverken i paviljongerna.
Peter Johanssons Hans und Gretchen, 2017, är ett av de permanenta konstverken i paviljongerna. Foto: Lena Richardson

– Jag ser Alma Löv mycket som en helhet, ett slags allkonstverk. Även när vi har konserter här handlar det lika mycket om musiken som konstverken runtomkring och atmosfären. Det blir en helhet tillsammans, säger Stella Broos.

Allt hänger ihop

Hur spretigt det än kan låta på papperet, går det ihop och en Alma Löv-anda uppstår.

Familjen Broos hundar tycks alltid vara närvarande.
Familjen Broos hundar tycks alltid vara närvarande. Foto: Lena Richardson

– Jag ser det väldigt mycket som en helhetsupplevelse och på något vis blir det som att allt hänger ihop, både konstverken och naturen och tekniken, att det inte finns någon gräns mellan dem. Det är inte på samma sätt som när man kommer till en vit kub – då är det bara konstverken. Konsten är som livet, allting hör ihop, och går ihop. Jag hoppas att man får den känslan.

Är det inte som en egen sorts tid här också?

– Lite så faktiskt! Jag kan själv tycka att det är så när jag är här. Jag kan stå här och jobba till sent på natten, men det är också för att det är min egen tid, när jag kan jobba utan att bli störd och kan fokusera.

Carin Ellbergs hängande skulpturer avtecknar sig mot himlen och grönskan.
Carin Ellbergs hängande skulpturer avtecknar sig mot himlen och grönskan. Foto: Lena Richardson

Har saknat publiken

På lördag, den 19 juni, är tiden inne för första utställningsdagen. Då kommer besökarna förutom alla redan färdiga paviljonger och utställningsrum även att få se Karlstadskonstnären Hertha Hanson måla live.

– Hon kommer på lördag och då startar hon ett livemåleri. Hon kommer att göra två målningar här under sommaren, säger Stella Broos.

Till sist: tiden går, öppningen närmar sig; vad ser du fram emot mest?

– Man har ju saknat att möta en publik, att möta folk. Det är klart. Man glömmer bort det lite när man går runt här i sin ensamhet, men det är så fantastiskt att möta en publik.

Till och med museishopen är en upplevelse, en färgstark sådan.
Till och med museishopen är en upplevelse, en färgstark sådan. Foto: Lena Richardson
Utställningsfakta

På Alma Löv i sommar

Konstnärerna som ställer ut: ASC, Andreas Bennin, Carin Ellberg, Hertha Hanson, Astrid Kruse Jensen, Staffan Jofjell, Katarina Löfström, Nazanin Raissi, Anna-Karin Rasmusson, Per Svensson.

Dessutom samarbetsprojekten: Dansbanan, Meeting of Minds, Skogen mellan oss och Ärr

Alma Löv har öppet 19 juni till 29 augusti. Biljetter förbokas.

Alma Löv ligger lantligt i Östra Ämtervik.
Alma Löv ligger lantligt i Östra Ämtervik. Foto: Lena Richardson

Artikeltaggar

Alma LövKonstKonstnärKonstverkÖstra ÄmtervikPandemiSommarStella BroosSunne kommunTurismUtställningarVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.