Utbildningsministern har ljugit för Sverige

Debatt
PUBLICERAD:
Detta är en stor skolpolitisk skandal och det är inte första gången som denna regering har misskött landet, skriver Christoffer Andersson.
Foto: KDU
Pisa 2018 visar klart och tydligt att den rödgröna regeringen inte är kapabel till att utveckla Sverige i rätt riktning, vare sig det rör våra skolresultat eller någonting annat, skriver Christoffer Andersson.

Pisa 2018 är en tragedi för Sveriges skolor och elever. Utbildningsminister Anna Ekström (S) och den rödgröna regeringen har avsiktligen undanhållit information om felaktigheter rörande exkluderingen av studiesvaga elever i svenska skolor. Man har alltså medvetet försökt dölja detta, och det är först när pressen från oppositionen blivit för stark som man tvingats att berätta sanningen.

Trots upprepade varningar från tjänstemän på utbildningsdepartementet, trots Expressens granskning som gjordes 2020 och trots Riksrevisionens rapport som konstaterar att fel har begåtts så vägrar den rödgröna regeringen erkänna sin egen skuld. När en av Moderaternas riksdagsledamöter frågade om andelen exkluderade i juli 2020 svarade utbildningsminister Anna Ekström att ”Jag har inte haft några uppgifter som skulle antyda att elever exkluderats på felaktiga grunder”. Ett påstående som vi nu vet inte stämmer.

Vi i Kristdemokratiska Ungdomsförbundet är upprörda över att den rödgröna regeringen väljer att hantera Sveriges skolväsende på ett sådant respektlöst sätt. Vad som dock är värst är det cyniska avfärdandet av den höga andelen exkluderade som ett icke-problem. Man signalerar alltså att siffrorna visar på en bra utveckling och att studiesvaga elever inte är av relevans.

Detta är en stor skolpolitisk skandal och det är inte första gången som denna regering har misskött landet. Man har tydligt visat att det rödgröna alternativet inte är lämpat för att sitta i regering efter 2022.

Vi i Kristdemokratiska Ungdomsförbundet vill att skolan ska vara tillgänglig för alla elever, särskilt de som är studiesvaga av en eller annan anledning. Pisa 2018 visar klart och tydligt att den rödgröna regeringen inte är kapabel till att utveckla Sverige i rätt riktning, vare sig det rör våra skolresultat eller någonting annat. En ny regering och en ny skolpolitik behövs, där varje elev i den svenska skolan syns, hörs och får den hjälp som den behöver.

Snart är valet 2022 här. Snart har vi möjligheten att rösta för ett regeringsalternativ med Kristdemokraterna och Moderaterna i spetsen. Snart har vi möjligheten att rösta för ett bättre Sverige.

Christoffer Andersson

Utbildnings- och kulturpolitisk talesperson, KDU Sverige

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.