Enligt en ny rapport ”Sverige inte helt uppkopplat 2025” så kommer Värmland att få det svårt att nå bredbandsmålet där 95 procent av hushållen ska ha tillgång till snabbt bredband 2025.
– Det är en medborgerlig rättighet, säger regionrådet Stina Höök (M).
Rapporten är sammanställd av bredbandsbyggaren IP-only tillsammans med riksorganisationen Hela Sverige ska leva.
I Värmland hade 80 procent av hushållen tillgång till snabbt bredband 2020.
Värmland halkar efter i bredbandstillgångVärmland är långt ifrån ensamma att halka efter. Enligt rapporten så kommer 15 av landets 21 regioner aldrig att nå målet om inte stora åtgärder genomförs.
Även om procenten ser hög ut så har det att göra med att storstäderna drar upp siffrorna. Enligt rapporten så visar statistik från Post- och telestyrelsen att 78 procent av Sveriges kommuner har lägre anslutningsgrad än nationella genomsnittet.
Uppsplittrat
Regionrådet Stina Höök (M), ordförande för regionala utvecklingsnämnden i Region Värmland, vill dock nyansera bilden av hur tillgången till bredband ser ut i Värmland.
– Det ser väldigt olika ut i Värmland. Vi har stora landsbygdsområden som har mycket god tillgång till bredband medan andra inte har det. Det är väldigt uppsplittrat, det är en hel del tätorter i länet som saknar bredband medan andra har full tillgång. Precis så ser det ut på landsbygden också.
Statligt stöd
Rapporten drar slutsatsen att en av de saker som krävs för att nå 2020 års mål är bland annat en kraftig ökning av investeringar i form av statligt stödmedel.
Sina Höök håller med.
– Det här borde vara en nationell infrastruktursfråga. Det är en nationell angelägenhet på samma sätt som när vi bygger vägar och järnvägar. Då är det ju staten som behöver stå för det.
Regionen prioriterar för att nå bredbandsmålRegionen har tagit fram en regional bredbandsstrategi med målsättningen att alla permanenthushåll och företag ska ha tillgång till minst 100Mbit/s bredband till förra året.
Enligt Stina Höök har regionen en mer samordnande roll i bredbandsutbyggnaden.
– Vi har ett samordningsansvar för att jobba med de här frågorna tillsammans i Värmland och samordna aktörer och annat. Det gör vi så gott vi kan utifrån de förutsättningar vi har. De stora resurserna som behövs har inte den här regionen och ingen annan region heller. Statens nationella ansvar behövs i den här viktiga infrastrukturfrågan.
Är det rimligt att begära att man ska ha snabbt bredband när man bor ute på vischan?
– Ja, det är det. Alla medborgare i det här landet betalar lika mycket skatt. På samma sätt som man har rätt att kräva tillgång till bra vägar och el i uttagen. Bredbandet är en grundläggande fråga numera, det är en medborgerlig och demokratisk rättighet, säger Stina Höök.