Hoppa till huvudinnehållet

Maja efter det stora stödet: "Känns bra med sån respons"

Publicerad:
Maja Eriksson berättar att hon är glad för den stora respons hon fått på sociala medier efter att artikeln om henne publicerades förra veckan.
Maja Eriksson berättar att hon är glad för den stora respons hon fått på sociala medier efter att artikeln om henne publicerades förra veckan. Foto: Emely Wallo Bergare

I slutet av förra veckan publicerade FT en artikel om Maja Eriksson, 17, som under flera år blivit mobbad och utfryst. Efter att Maja berättade öppet om sin historia har stödet på sociala medier varit enormt.

– Det känns bra med sån respons. Det är väldigt många som kommenterat och delat artikeln på flera ställen, säger Maja.

Hon berättar att många hört av sig och skickat privata meddelanden till henne.

– Många har läst artikeln och gett mig stöd och skickat meddelande till mig, och även några få av de som var inblandade i mobbningen har också kommenterat på sociala medier. Men de har kommenterat där andra kan se svaren öppet, så det är bara för att det ska se bra ut.

Camilla och Thomas, Majas föräldrar, har också fått ett stort stöd efter att artikel publicerades.

– Vi är oerhört tacksamma för det otroliga stödet vi har fått. Vi har fått ett stöd som inte fanns tidigare, säger mamma Camilla.

Något som dock både Maja och hennes föräldrar tycker är anmärkningsvärt är att inte en endaste person från skolan har hört av sig.

– Vi har inte fått en enda kommentar från skolans håll, säger Camilla.

– Det är en rätt talande tystnad det som beskriver hur vi haft det under de senaste åren, det är rent ut sagt förjävligt. De vet verkligen inte vad de sysslar med, säger pappa Thomas.

– För mig känns det som de verkligen inte bryr sig om vad som hänt mig, säger Maja.

I måndags var även mamma Camilla och läste upp ett brev för personalen på skolan.

– Jag läste upp ett brev vi skrivit om hur året efter nian varit för Maja, men ingen sa något. De bara satt där tysta som möss. Man kan ju undra om de tycker att mobbning ska bagatelliseras? säger Camilla.

"Fighter"

I artikeln om Maja förra veckan var det med en bild där Camilla visade upp ett foto i mobilen på ett armband Maja hade gjort själv. Armbandet var gjort av bokstavspärlor som bildade ordet "Fighter". Något många har uppmärksammat.

– Det är många som har hört av sig till oss och vill köpa sådana armband av oss. Så vi kommer starta upp med det och sälja armbandet och skänka en viss del av intäkterna till de som jobbar mot mobbning, berättar Camilla och tillägger:

– Vi har även tänkt oss att åka ut och föreläsa om mobbing på skolor jag och Maja. Om intresset finns hos skolor och föräldraföreningar.

Deras kamp går nu vidare, men frågorna är fortfarande många:

– Vem ger de som mobbar rätten att göra det? Och hur kan vuxna ta efter barnens beteende och göra likadant? De vuxna ignorerade också Maja och slutade till och med att hälsa på henne. Hur kan det få vara så? frågar sig Camilla och Thomas avslutningsvis.

Efter FT:s artikel om Maja har många hört av sig och vill köpa Majas armband som hon tillverkat av bokstavspärlor med texten: "Fighter". På grund av det kommer familjen nu börja tillverka sådana och sälja till förmån för de som jobbar mot mobbing.
Efter FT:s artikel om Maja har många hört av sig och vill köpa Majas armband som hon tillverkat av bokstavspärlor med texten: "Fighter". På grund av det kommer familjen nu börja tillverka sådana och sälja till förmån för de som jobbar mot mobbing. Foto: Sanna Aronsson Sandberg

Artikeltaggar

LesjöforsMobbningNyheterSaker vi inte pratar om

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.