Insändare: Äldreomsorg i motvind

Insändare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Det är ett stort ansvar att ta hand om äldre åldersgrupper och samhället är på väg att misslyckas rejält, tycker insändarskribenten.
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT
Om man har jobbat inom äldrevården en tid kan man se att värdet i jobbet har urlakats. Statusen är borta och det upplevs mer som ett jobb folk tar för att överleva och klara livhanken, än ett jobb man väljer för att det ger glädje och är stimulerande.

Man märker att positiv syn och goda värderingar har minskat.

Lönerna är heller inget att skryta över. Och strävan efter jämlikhet har istället bidragit till skillnader och visar nu ännu tydligare på ett kvinnodominerat yrke.

Det är ett stort ansvar att ta hand om äldre åldersgrupper och samhället är på väg att misslyckas rejält. Vi som en gång valde att börja jobba inom detta område såg då en ljus framtid. Att jobba för att tillgodose de äldres behov på ett respektfullt, fint och kärleksfullt sätt kändes meningsfullt. Det var vad vi visste då. Våra äldre hade jobbat, slitit och betalat för det såsom vi gör nu.

Men nu har saker gått överstyr.

Makt och pengar har tagit över och rättvisan har blivit skev. Överordnade och politiker sitter lugnt i sina säten och håller i ratten. Kör över eller förbi den väg som leder till en bra äldrevård. Sunt förnuft och förstånd har påverkats och minskat med tanke på besparingar. Varningslamporna som blinkar eller skyltarna som skriker ”stopp” längs vägen vad gäller personalvård uppmärksammas inte. Man lär inte utav andras misstag - eller kanske vill man inte lära sig?

Det finns personal inom äldreomsorgen som kan berätta om nackdelar med hälsoscheman och system som inte fungerar. Personalen utmattas och tar semester istället för att sjukskriva sig och då märks det inte så tydligt vad som håller på att hända.

Årsarbetstid och heltidsresan med ofta svårpåverkade scheman tänjer på gränser och gör slut på personalens energi. Kortare och fler arbetspass och scheman, till exempel treskift, leder till stress. Det är vetenskapligt bevisat. Till det kan läggas alla delade turer och extra insatta resurspass.

Förändringarna gör att det verkligen känns som att man går bakåt i utvecklingen. Överordnade och politiker som sitter vid ratten, lägger ändå in "backen" och kör vidare. De stoppar huvudet i sanden med alla besparingar i fokus. Vad som håller på att utformas nu kan komma att bli deras liv snart. För i vårt samhälle grånas håret snabbt!

För att få hjälp till alla dessa besparingar så anlitas konsulter, personer som säljer datasystem och program för ekonomiska vinster. De har nog i de flesta fall aldrig jobbat vårdnära och tar stora summor för sina tjänster som vi skattebetalare betalar. Summorna får vi aldrig ta del av och vi skulle nog lätt köra av vägen om vi visste.

Usk i äldreomsorgen, Torsby

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.