Ack skogsägare du sköna...

Debatt
PUBLICERAD:
Faktum är dock, som exempel, att en virkesköpare som i dag köper virke i både Värmland och Dalsland har två olika prislistor för de olika områdena, skriver Fredrik Reuter.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Så, ack du värmländska skogsägare, virkesstrejka eller sikta söderut. Du behöver inte ända ner till Holland. Det räcker med Åmål, skriver Fredrik Reuter.

Värmlandsvisan må ha importerat sin melodi från Holland, fast kronan bland Svea rikes länder är ändå Värmland, eller? Ur Värmlands skogsägares synvinkel så kan det vara både krona och klave. Här finns nämligen en av Europas finaste kvaliteter på sågtimmer, främst från gran. Samtidigt så kan skogsägarna i Värmland ha ett av Europas lägsta virkespriser. Hur har det kunnat bli så?

Anledningen till den fina kvaliteten är sannolikt en kombination av brokig terräng (därav rörligt markvatten), skapligt med nederbörd för att vara i Sverige och bitvis hyperit i berggrunden, något som verkar ge delar av Värmlands träd en optimalt skjuts i både längd och kvalitet. Det är delvis denna fina råvara, mitt i skogsbrukets vagga, som säljs till bland de lägsta virkespriserna i Sverige och därmed också Europa.

Anledningen till det låga virkespriset är knivigare att reda i. Faktum är dock, som exempel, att en virkesköpare som i dag köper virke i både Värmland och Dalsland har två olika prislistor för de olika områdena. I Säffle får man i dag som bäst betalt 483 kronor per kubikmeter sågtimmer av gran. Exakt samma kubikmeter i Åmål betalar samma skogsbolag 717 kronor för. Alltså i runda slängar 50 procent bättre betalt bara du korsar länsgränsen. Sågtimret, oavsett om det stått i Värmland eller Dalsland, landar till slut oftast på samma sågverk.

Hur du som skogsägare reagerar på detta kan förstås vara olika men som skogsintresserad värmlänning som undertecknad så kan man inte säga annat än att det är katastrof, milt uttryckt. Det är helt enkelt oacceptabelt för en av Europas finaste skogar, inte bara för skogsägarna utan också för Värmland som län.

Behöver man ens i sammanhanget nämna att marknaden för trävaror just nu gör att sågverk täljer guld genom att förädla sågtimmer till trävaror. Dessutom har virkespriserna, på nationell basis, inte hängt med. Med andra ord, i den marknad som råder för sågade trävaror just nu så borde virkespriset på sågtimmer vara en bit över tusen kronor sagda kubikmeter. Lök på den berömda laxen men också ett gyllene tillfälle att göra något åt saken.

Så, skogsägare, bor det en minsta gnutta värmlänning i dig så det dags att agera nu. Våga vägra sälja avverkningar och ställ skogen på tillväxt tills timmerpriset höjs med sisådär 100 procent. Kan du av olika anledningar inte vänta, sälj virket till virkesköpare som finns söder om Värmland, eller någon som samarbetar med en sådan. De finns aktiva i Värmland om du kan dina kanaler, speciellt i klondike-tider som nu. Om sedan ditt timmer ändå förädlas på en såg i Värmland spelar inte så stor roll. Du har ju i alla fall fått upp till 50 procent bättre betalt.

För det är så enkelt det är – din lönsamhet är vad som ska styra i en väl fungerande marknadsekonomi. Det är då du frigör kapacitet åt dig själv att utvecklas på det sätt du vill. Dessutom brukar det ha den angenäma bieffekten att din lönsamhet smittar av sig. Inom skogsbruket men också som helhet i Värmland som län.

Så, ack du värmländska skogsägare, virkesstrejka eller sikta söderut. Du behöver inte ända ner till Holland. Det räcker med Åmål (alltid något). Kanske räcker det med en resa för att virkespriserna ska bli “normala” även här i Värmland. Då “till Värmland du ändå återvänder”. Som än stoltare skogsägare när du bidragit till att Värmlands skogsägare ska få skäligt betalt för sin skog.

Fredrik Reuter

Grundare av Skogsforum och iSkogen

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.