Hoppa till huvudinnehållet

Ulrika ”skulle bara” i fem år – yogan blev vägen tillbaka efter utmattningen

Publicerad:
Yogan blev vägen tillbaka till livet för Ulrika. Nu är hon utbildad lärare och har startat ett eget företag.
Yogan blev vägen tillbaka till livet för Ulrika. Nu är hon utbildad lärare och har startat ett eget företag. Foto: Lisa Olaison NWT

Ulrika Rhöse ”skulle bara” i fem år, vilket ledde till en svår utmattning. I dag har hon lyckats hitta en balans i livet och mår bättre. Yoga och meditation var nyckeln och nu hoppas hon, med sitt nystartade företag Yogasense, kunna hjälpa andra att hantera stress och finna välmående.

För fem år sedan arbetade Ulrika Rhöse som butikschef för H&M samtidigt som hon bollade familjeliv, vänner, middagar och barn. Trots att hon tyckte att allt hon gjorde var roligt fick kroppen till slut nog, hon blev utmattad.

– Jag sprang lite för snabbt, jag sa ja till allt och hann aldrig stanna upp. Det slutade med att jag blev sängliggandes. Jag kunde inte ens läsa eller lyfta armarna.

Trots detta följde hon med sin vän till ett lugnt yogapass där de fick prova ett så kallat gongbad. Under avslappningen drogs mjuka klubbor mot stora gong-gongar vilket skapade lugnande ljudmattor som hjälpte kroppen och hjärnan att slappna av.

De medicinska yogaformerna fokuserar på andningen och är passiva. ”Det är ungefär som när man stretchar efter träning” säger Ulrika Rhöse.
De medicinska yogaformerna fokuserar på andningen och är passiva. ”Det är ungefär som när man stretchar efter träning” säger Ulrika Rhöse. Foto: Lisa Olaison NWT

– Det var där min läkning började. De första fem gångerna tyckte jag att det var obehagligt för effekten var så stark, men jag förstod att det hjälpte så jag fortsatte och fann ro i det. Det är absolut ingen ”quick fix” men det är ett steg i rätt riktning.

Utbildade sig

Yogan öppnade en ny dörr på glänt, en dörr mot återhämtning och en väg tillbaka till livet. Ulrikas tillvaro var fortfarande utmanande men emellanåt hade hon bra dagar, någonting som hon inte hade haft på länge.

Värken började släppa och huvudet klarnade. Plötsligt kunde hon träffa folk igen och konkreta vardagliga saker var inte längre oövervinnerliga.

– Jag bestämde mig då för att utbilda mig till yogalärare på Yogainstitutet. Med lite hjälp klarade jag av de 200 utbildningstimmarna och nu har jag startat mitt eget yogaföretag.

I dag håller Ulrika i yogaklasser för folk i alla åldrar. Gongbad har blivit ett vanligt inslag även under hennes lektioner.
I dag håller Ulrika i yogaklasser för folk i alla åldrar. Gongbad har blivit ett vanligt inslag även under hennes lektioner. Foto: Lisa Olaison NWT

Ulrika hoppas att hon genom företaget Yogasense ska kunna hjälpa andra precis som hon själv blev hjälpt. Hon lär ut både kundalini-yoga som är en mjuk men samtidigt kraftfull yogaform och yin-yoga som är lugn med lätt och mjuk stretch.

– Jag vill nå ut med yoga som en form av stresshantering och fånga upp andra innan de hamnar där jag var. I denna ständigt uppkopplade tid behöver vi hitta vilopunkter. Yoga och meditation blir en paus i livet som annars bara springer framåt.

Med erfarenheten av utmattningen i bagaget vill hon uppmana andra att emellanåt stanna upp, lägga ner telefonen och vara närvarande.

– Jag ”skulle bara” i fem år, det är en väldigt lång tid att leva med näsan ovanför vattenytan och det håller inte i längden. I dag är jag tillbaka på jobbet men med yogan på fritiden hittar jag lättare en balans i livet. Jag hoppas att fler kan hitta lugnet genom yoga och meditation för det hjälpte verkligen mig.

Ulrika Rhöse bjuder på övningar för både kropp och själ:

Artikeltaggar

FöretagandeKarlstadMeditationNäringslivNyetableringarutmattningssyndromYoga

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.