Så borde vi fira De anställdas dag

Krönikor
PUBLICERAD:
Jonny Ohlsson
Varje år utses Årets företagare i kommuner, regioner och på riksnivå. Flera branschorganisationer hyllar entreprenörerna. Dagens industri har sin Gaselltävling och Ung Företagsamhet utser vinnare i olika kategorier. Allt till glädje för pristagarna.

Men var hamnar alla hundratusentals anställda i hyllningskören och manifesten? Jag tror det är dags att vi inför De anställdas dag – löntagardagen.

När vi ändå orkar med att fira kanelbullens dag, för att inte tala om spettekakans dag, bör vi också orka med att hylla alla anställda i företag och offentliga verksamheter.

Det blir säkert svårt, om inte omöjligt, att utse specifika personer inom löntagarkollektivet som årliga vinnare, men det ska i stället handla om en dag då de anställdas betydelse för företagen och samhället i stort ska granskas och hyllas. Som en inramning kan det också handla om att dela ut priser och komma med överraskningar.

Jag har redan utsett en lämplig dag, den 16 september, då Daga och Dag har sina namnsdagar.

Jag vet inte hur många gånger företagarna förklarat , ”vad vore företaget utan våra anställda”. Men jag har inte sett så värst många synbara bevis på uppskattning. En del företag anordnar event på fritiden och samlar emellanåt de anställda för att svetsa samman organisationen. Det är allt.

Det jag tänker på är så mycket större, eller fler tydliga bevis på vad mycket de anställda betyder för företagen, affärerna och samhället i stort . För att vara riktigt tydlig vill jag än en gång säga att mitt förslag gäller verksamheter inom både privat och offentlig sektor.

Finns det plats för att fira kanelbullens dag bör det också finnas plats för de anställda att få sin egen dag.

”Finns det plats för att fira kanelbullens dag bör det också finnas plats för de anställda att få sin egen dag”, anser Jonny Ohlsson.
Foto: Christine Olsson/TT

Häromdagen smygtestade jag mitt förslag på några fackliga ledare i Värmland, men de blev inte särskilt begeistrade. De tyckte att jag i stället skulle slå ett slag för höjda löner och pensioner som gör det möjligt för dem att längre fram i livet få ett drägligt liv. Men som sagt, de tyckte ändå att förslaget var värt att pröva.

Svenskt Näringsliv, Företagarna och de fackliga organisationerna borde vara arrangörer av dagen.

Lägg all prestige åt sidan och satsa på De anställdas dag – löntagardagen. De anställda bör hyllas på samma sätt som företagare och entreprenörer – eller hur?

Jag har också ett, som jag tycker, ett bra förslag till valet av Årets företagare i Värmland. Jag har fastnat för Patrik Ekman, Kristinehamn, som äger hotell och eventverksamheter. Han är ett lysande exempel på företagare som jobbar extremt hårt för att få sina verksamheter att överleva under den svåra pandemin. Han hjälper också andra företag att hålla näsan över vattnet.

Visst är Patrik Ekman med lite högt upp i organisationen Företagarna, som utser Årets företagare, vad vad spelar det för roll. Han kan ändå väljas.

Jag kan också säga att skulle han, Gud förbjude, tvingas sätta några företag i konkurs har han ändå uträttat ett gediget arbete för att få dem att överleva.

Patrik Ekman blir Årets företagare i Värmland, om Jonny Ohlsson får välja.
Foto: Lisa Olaison

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.