Hoppa till huvudinnehållet

Operachefens jobb hett eftertraktat – snart avslöjas efterträdaren

Publicerad:
Vem tar över efter Ole Wiggo Bang? 35 personer kände sig manade när Wermlandsoperan sökte hans efterträdare. Inom kort avslöjas vem som nådde ända fram.
Vem tar över efter Ole Wiggo Bang? 35 personer kände sig manade när Wermlandsoperan sökte hans efterträdare. Inom kort avslöjas vem som nådde ända fram. Foto: NWT Redaktion

Vem blir nästa operachef? Beskedet från Wermland opera närmar sig efter en rekryteringsprocess, där söktrycket var högt.

Leif Sandberg, styrelseordförande, räknar med att kunna avslöja namnet i nästa vecka.

– Vi har en kandidat, men är inte klara med allting. Vi kommer att kalla till en presskonferens dagen före midsommarafton, säger han när NWT kollar läget på onsdagen.

Han ger inga ledtrådar om vem kandidaten är, men avslöjar att det var många kände sig manade att söka uppdraget som Ole Wiggo Bang lämnar vid årsskiftet.

35 sökande

– Det har varit ett väldigt stort gensvar. Vi har haft 35 sökande från Sverige, Norden, Europa och även någon enstaka utanför Europa, säger Leif Sandberg.

Lång kravlista

Kravlistan som sattes upp i annonsen var lång och kraven höga. Leif Sandberg konstaterar att de sökande förstås har varierande erfarenhet och meriter.

Lite grann lät det väl i annonsen som att ni helst skulle vilja hitta en ny Ole Wiggo Bang?

– Det är naturligtvis ingen kopia vi söker utan något nytt, som ska ta Wermland opera in i framtiden, säger Leif Sandberg.

Lång planering

Hur lång tid det tar innan publiken märker av att operan fått en ny konstnärlig ledare återstår att se. Tillträdet är tänkt till den 1 januari 2022 och i operavärlden är det långa planeringshorisonter som gäller.

Därmed kan nya operachefen få ”ärva” framtidssatsningar som exempelvis två musikaler: helt nyskrivna Hundraåringen som försvann, med planerad premiär hösten 2023 och Titanic - the musical, som operan har auditions för i augusti, med sikte på premiär i september 2022.

Spelåret som försvann

Leif Sandberg konstaterar också att mycket av det som egentligen skulle ha skett på operans scener under det senaste året har stuvats om och skjutits fram.

– Det har ju försvunnit ett spelår för oss, ett och ett halvt nästan.

Leif Sandberg (M) är ordförande i Wermland operas styrelse.
Leif Sandberg (M) är ordförande i Wermland operas styrelse. Foto: Anna Sims

Samtidigt lär framtidsprojekt inte fattas när en ny operachef kommer på plats.

– Vi arbetar bland annat med nya lokaler inför 2023, påminner Leif Sandberg.

Flyttlasset ska gå, som NWT tidigare berättat, från Spinneriet till Tullholmen.

”En brytningstid”

Den nya chefen kommer också – förhoppningsvis – in i en tid då operan och hela kultursfären kan ta nya tag efter pandemin.

– Vi är i en brytningstid på grund av pandemin. Hela den här sektorn har skakats om i grundvalarna. Vi har förlorat folk, artister som lämnat branschen. Det kommer att bli tufft. Vi har inte förlorat så mycket ekonomiskt, men konstnärligt är vi hårt drabbade, säger Leif Sandberg.

Operachefen inne på sista året: ”I Sverige ska man inte jobba längre än till 70”

Artikeltaggar

ArbetsmarknadKarlstadMusikNöje/KulturNyheterOle Wiggo BangSpinnerietTeaterVärmlands länWermlandsoperan

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.