Hoppa till huvudinnehållet

Jessica, 45, följer drömmen – utbildar sig till trädgårdsarkitekt

Publicerad:
Jessica Mulder Åmberg jobbar som sjuksköterska men utbildar sig till trädgårdsarkitekt på distans. Hon har startat ett företag som sysslar med trädgårdsrådgivning och design.
Jessica Mulder Åmberg jobbar som sjuksköterska men utbildar sig till trädgårdsarkitekt på distans. Hon har startat ett företag som sysslar med trädgårdsrådgivning och design. Foto: Anton Eriksson

Hon köpte en kolonilott i Arvika förra våren – nu har lerhögen förvandlats till en instagramvänlig trädgård.

Sjuksköterskan Jessica Mulder Åmberg har valt att följa sin dröm och utbildar sig till trädgårdsarkitekt.

– Jag kände att om jag inte testar nu så kommer det nog inte att bli av över huvud taget, säger hon.

Det var i mars förra året som Jessica Mulder Åmberg och hennes make Gerlof Mulder Åmberg köpte lotten på koloniområdet i Dottevik.

– Det var precis när coronarestriktionerna kom och vi kunde vara här ute och greja i stället för att sitta in i en lägenhet, berättar hon.

Från början såg lotten inte ut att vara så mycket för världen. Där fanns en mossig och blöt gräsmatta, en stor lerhög längs ena sidan och en liten stuga i dåligt skick.

På ett år har Jessica och hennes man Gerlof förvandlat kolonilotten i Dottevik.
På ett år har Jessica och hennes man Gerlof förvandlat kolonilotten i Dottevik. Foto: Anton Eriksson

Men de såg möjligheterna med tomten.

– Jag ser hur det kan bli. Jag gjorde tidigt en skiss över på hur jag ville utforma kolonilotten och den stämmer ganska väl överens med hur det faktiskt blev.

Bor i lägenhet

Hon har haft ett stort trädgårdsintresse hela sitt vuxna liv – men just nu bor Jessica och hennes man i en lägenhet.

– Nu när vi bor i lägenhet känner jag att jag saknar en trädgård jättemycket. Vi behöver något annat att göra än att sitta i en lägenhet för att må bra.

När kolonilotten köptes i mars förra året var det en mossig och blöt gräsmatta, en lerhög längs ena sidan och en liten stuga i dåligt skick. Nu är stugan riven och ett nytt litet hus står på tomten.
När kolonilotten köptes i mars förra året var det en mossig och blöt gräsmatta, en lerhög längs ena sidan och en liten stuga i dåligt skick. Nu är stugan riven och ett nytt litet hus står på tomten. Foto: Anton Eriksson

Kolonilotten blev det ultimata projektet under coronaåret och förvandlingen har gått att följa via ett instagramkonto.

– Den är en förlängning av vår lägenhet. Här kan vi vara ute, odla grönsaker och blommor.

Jessica Mulder Åmberg har älskat att greja i trädgården hela sitt vuxna liv och nu utbildar hon sig till trädgårdsarkitekt.
Jessica Mulder Åmberg har älskat att greja i trädgården hela sitt vuxna liv och nu utbildar hon sig till trädgårdsarkitekt. Foto: Anton Eriksson

Till vardags jobbar hon som sjuksköterska inom Region Värmland och trädgårdsarbetet blir en kontrast till yrkeslivet.

– Utevistelsen ger massor av energi. När man jobbar med människor hela dagarna så behöver man ha något som laddar batterierna.

Tog tag i drömmen

Projektet blev också startskottet till att Jessica vågade ta tag i en gammal dröm.

– I samma veva kände jag att jag måste ta tag i min dröm: att arbeta med trädgård, och inte bara vara anställd.

Hon fortsätter:

– Jag kände att om jag inte testar nu så kommer det nog inte att bli av över huvud taget

  • Foto: Privat
  • Foto: Privat

Hon började en distansutbildning till trädgårdsarkitekt och startade ett företag som bland annat erbjuder trädgårdsrådgivning. Jessica jobbar fortfarande som sjuksköterska, men har valt att ta sin största hobby ett steg till.

– När man tänker på trädgårdsdesign kanske man tänker på att det handlar om stora parker och avancerade lösningar – men trädgårdsdesign handlar om att ge människor trädgårdar som de kan hantera och använda sig av.

Komposten är en viktig del av trädgården.
Komposten är en viktig del av trädgården. Foto: Anton Eriksson

Under pandemin har många fått upp ögonen för vad man har hemma, tror Jessica. Det är många unga som köper hus och är intresserade av att ha det fint i sina hem, konstaterar hon.

– Flyttar man in som ung familj efter ett äldre par som har haft trädgården som sin största hobby så får man ofta en trädgård med ett stort underhållsbehov. Det passar inte alla människor.

– En trädgård är något som kan ge energi och vara en förlängning av boytan.

Jessica jobbar som sjuksköterska till vardags: ”När man jobbar med människor hela dagarna så behöver man ha något som laddar batterierna.”
Jessica jobbar som sjuksköterska till vardags: ”När man jobbar med människor hela dagarna så behöver man ha något som laddar batterierna.” Foto: Anton Eriksson

Om man anlägger en helt ny trädgård kan det bli dyrköpta misstag, enligt Jessica.

– När man bygger ett nytt hus har man en tom yta. Vad brukar man göra då? frågar hon retoriskt och svarar:

– Jo, då åker man och köper fruktträd och buskar och sätter dem någonstans man tror blir bra. En del växter klarar sig och växer upp, men placeringen blir ofta fel och det kan skapa problem längre fram.

Hon fortsätter:

– En hel del växter klarar sig inte utan dör direkt eller efter något år, ofta på grund av att man köper fel växter för de förutsättningar man har i sin trädgård.

”Otroligt fint i Sverige”

Hon studerar fortfarande och företaget är nyligen uppstartat. Jessica har dock redan hunnit med att hjälpa till med allt från att planera en nybyggd villatomt till råd om hur en rabatt ska anläggas.

Jessica har just nu inga planer på att säga upp sig från sitt jobb och satsa på att vara trädgårdsarkitekt på heltid.

– Mitt mål är att driva vid sidan av mitt arbete som sjuksköterska. Man får smyga i gång det och se lite hur det går.

I södra Sverige och kring storstäderna finns det många företag som sysslar med trädgårdsrådgivning och trädgårdsdesign, enligt Jessica. Där har det blivit allt vanligare att man tar hjälp av någon för att komma till rätta med ett problem i trädgården, säger Jessica.

Tror du att hemmafixartrenden under det senaste året kommer att hålla i sig efter coronapandemin?

– Folk är nog mer medvetna om hur sårbara vi är och att det inte längre är en självklarhet att resa utomlands flera veckor varje år. Man kan faktiskt bli riktigt sjuk även om man är ganska frisk sen innan. Man kan behöva IVA-vård och ligga i respirator om man drabbas av covid-19.

Hon fortsätter:

– Därför tror jag att många har blivit försiktigare, man stannar mer hemma nu när det inte är självklart att man kan resa för att uppleva saker. Sen tror jag inte att svenskarna kommer sluta att resa, för det är en så stor del av vår moderna kultur att fly undan regn och snö.

– Men man kanske har fått upp ögonen mer för vad man har på hemmaplan – både till vardags och under semesterveckorna. Det är otroligt fint i Sverige.

Från början stod en liten stuga i dåligt skick på tomten. Nu har Jessica och hennes man byggt ett nytt hus.
Från början stod en liten stuga i dåligt skick på tomten. Nu har Jessica och hennes man byggt ett nytt hus. Foto: Anton Eriksson

Hon tittar ut över kolonilotten och säger:

– Det är otroligt vilken växtkraft det finns. Att se när man planterar något, att det växer och ger resultat, och att det blir bra. Det är tillfredsställande.

– Det är nyttigt för människor att se saker växa – jag tror att man mår bra av det.

Artikeltaggar

ArvikaHus och hemKolonilotterOdlingTrädgård

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.