Bubbel från Byrån: Fossilerat relativiserande

Publicerad:
Kan verkligen läsare med intresse för dinosaurier förutsättas känna till måtten på en basketplan, undrar Byrån. Foto: Steve Dykes/AP

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

De relativiserande beskrivningarna i media har verkligen gått för långt, anser den paleontologiskt intresserade Byrån.

Vänsterlutande nyhetsrapportering som relativiserar och förminskar exempelvis dödsskjutningar och skolresultat får regeringen att framstå i bättre dager. I jämförelser med länder som har en mer utvecklad gängkriminalitet kan de svenska problemen framstå som mindre katastrofala. Jämförelser inom journalistiken måste vara relevanta för det man vill beskriva och för läsarnas referensramar.

Det senaste lågvattenmärket i genren som Byrån noterar rör upptäckten av den största dinosaurien någonsin – Australotitan Cooperensis. Den ska enligt rubrikerna ha varit stor som en basketplan. Men hur stor är en basketplan? Och kan verkligen läsare med intresse för dinosaurier förutsättas känna till måtten på en basketplan? De relativiserande beskrivningarna i media har verkligen gått för långt, anser den paleontologiskt intresserade Byrån.

Svenskarna tar våra jobb

Det gick åt pipsvängen med Stefan Löfvens löfte om att Sverige skulle ha Europas lägsta arbetslöshet. I april låg arbetslösheten i EU på 7,3 procent medan Sverige hade markant högre 9,1 procent. Men kanske är det så att Löfven siktar på att nå målet längre fram i tiden.

Genom den sociala pelaren har regeringen försökt exportera svenska arbetsmarknadsregler till resten av EU – en försvenskning som mycket väl kan leda till fler arbetslösa i andra länder, medan Sverige behåller sin nivå. När målen är relativa finns det alltid mer än ett sätt att nå dem.

Riksidrott utan fotboll

När årets Riksidrottsmöte gick av stapeln i slutet på maj valdes sporterna padel och islandshäst in i Riksidrottsförbundets varma gemenskap. I samma veva hotade giganten Svenska fotbollsförbundet med att lämna. Orsaken var dock inte att padel anslutit till gemenskapen, utan nya bestämmelser kring förbundets stödpengar.

Om hoten blir verklighet, och SvFF lämnar, blir det spännande att se hur Riksidrottsförbundet ska kunna fortsätta tala för hela idrottsrörelsen. Fotbollen får i så fall campera på sidlinjen tillsammans med bridge, funktionell fitness och e-sport.

Ingen Michelinstjärna till häktet

Maten i svenska häkten kunde ha haft ett bättre rykte. 2019 skvallrade amerikansk media om att den då häktade artisten Asap Rocky serverades oätlig mat.

Nu har tidigare justitierådet Göran Lambertz, som under en tid var misstänkt för våldtäkt, begärt skadestånd för mat som blivit gammal i hans kylskåp under häktningstiden. Det får tolkas som att häktesmåltiderna inte var tillräckliga som kompensation. Men med tanke på den platsbrist som råder är dåliga matrecensioner kanske inte det främsta problemet för svenska häkten.

Svenska Nyhetsbyrån

Artikeltaggar

ArbetslöshetAsap RockyBubbel från ByrånDinosaurierEUGöran LambertzHäkteLivsmedelRiksidrottsförbundetSigneratStefan LöfvenSvenska Fotbollförbundet

Läs vidare