Hoppa till huvudinnehållet

Stöpafors lantbruk bygger ny ladugård: Satsar på ko-komfort och ny mjölkrobot

Publicerad:
Anders Bengtsson satsar och bygger ny ladugård vid Stöpafors lantbruk.
Anders Bengtsson satsar och bygger ny ladugård vid Stöpafors lantbruk. Foto: Karina Johansson

Just nu bygger Stöpafors lantbruk en ny 1 400 kvadratmeter stor ladugård.

– Vi satsar på ko-komforten, utökar med 20-25 kor och skapar en bättre arbetsmiljö för de anställda, berättar ägaren Anders Bengtsson.

Stöpafors lantbruk är näst största lantbruket i norra Värmland och företaget har idag fem heltidsanställda, inklusive ägaren Anders Bengtsson. På gården finns 195 mjölkkor och cirka 200 kvigor. Av dessa mjölkas 120 stycken i mjölkrobot medan 40 mjölkas manuellt. Resten av besättningen är sinkor. Detta är kor som har ett par månaders semester från mjölkning varje år.

Det är just den manuella mjölkningen som Anders Bengtsson tar bort, genom att installera en mjölkrobot i nya ladugården. Där utökar man besättningen med 20-25 kor. Men ladugården har plats för 90 djur så vi fyller upp med djur som flyttas dit när de ska kalva. Den gamla ladugården, där kalvningen sker idag, ska sedan byggas om för yngre kvigor och kalvar.

Skönt att bli kliad, tyckte den här kossan som, liksom de flesta andra valde att stanna inomhus, trots det fina vädret. ”De har möjlighet att gå ut när de vill. Men det är svalare inomhus och de går ut först på kvällen”, berättar Anders Bengtsson.
Skönt att bli kliad, tyckte den här kossan som, liksom de flesta andra valde att stanna inomhus, trots det fina vädret. ”De har möjlighet att gå ut när de vill. Men det är svalare inomhus och de går ut först på kvällen”, berättar Anders Bengtsson. Foto: Karina Johansson

Det var under julhelgen 2019 som idén om ett nybygge växte fram hos Anders. Och nu är tiomiljonersbygget alltså igång.

– Det känns bra! Vi har ju byggt ut flera gånger förut, så detta är ytterligare ett steg i gårdens utveckling. Ladugården blir 25x56 meter stor. Det speciella här är att eftersom vi bygger på andra sidan vägen, så kommer vi att pumpa både mjölk och flytgödsel under vägen. Det är inte så vanligt. berättar han.

Orsakerna till byggnationen är flera. Anders Bengtsson berättar:

– Manuell mjölkning är väldigt arbetskrävande och vi vill få ner arbetstiden lite grann. Vi utökar antalet kor men minskar med en halvtid. Att vi enbart kommer ha mjölkrobot gör vårt lantbruk till en mer attraktiv arbetsplats då det inte blir lika tidiga morgnar och sena kvällar. Sen får korna det bättre också.

 • Betongplattan har många nivåer och är ett komplicerat arbete att förbereda. ”Vi har enbart lokala företag som bygger åt oss”, berättar Anders Bengtsson.
  Betongplattan har många nivåer och är ett komplicerat arbete att förbereda. ”Vi har enbart lokala företag som bygger åt oss”, berättar Anders Bengtsson. Foto: Karina Johansson
 • Från gödselrännan pumpas gödslet till brunnen på andra sidan vägen.
  Från gödselrännan pumpas gödslet till brunnen på andra sidan vägen. Foto: Karina Johansson
 • Kossorna tycker om att bli kliade!
  Kossorna tycker om att bli kliade! Foto: Karina Johansson
 • Det fanns många nyfikna kossor i ladugården.
  Det fanns många nyfikna kossor i ladugården. Foto: Karina Johansson
 • Denna dosa är kopplad till en app där Anders Bengtsson kan ha bra kontroll på kossornas hälsotillstånd.
  Denna dosa är kopplad till en app där Anders Bengtsson kan ha bra kontroll på kossornas hälsotillstånd. Foto: Karina Johansson

Han berättar att det blivit ett mycket större fokus på ”ko-komforten”.

– Om kon mår bra, producerar den bättre och lever längre och det är ju positivt. I den gamla ladugården där vi har manuell mjölkning, är korna bundna. Men i den nya får vi mjölkrobot och därmed lösdrift. Då får också varje ko betydligt fler kvadratmeter att röra sig på än idag. Dessutom ordnar vi det bekvämt för korna då de ska få ligga på skumgummimadrasser med en gummiduk över i liggbåsen och stå på gummimattor när de äter.

Bygget påbörjades i februari och beräknas invigas den 25 september.

Artikeltaggar

Anders BengtssonKorLantbrukMjölkrobotNyheterStöpaforsStöpafors lantbrukSunne

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.