Nio kulturarv i Värmland får stöd – här landar pengarna

Publicerad:
S/S Polstjärnan får del av stödet till det svenska kulturarvet. Foto: Andreas Dagström

S/S Polstjärnan ska blästras och målas och Nordmarks gruvmuseum ska få en ny utställning. Det är två av de värmländska kulturarvsprojekten som fått klart med stöd från Riksantikvarieämbetet.

Nio kulturarvsprojekt i Värmland får sammanlagt 653 000 kronor av de 17 miljoner som Riksantikvarieämbetet nu delar ut till lokala museer och andra ideella kulturarvsverksamheter.

Bidragen ska gå till att bevara, använda och utveckla kulturarv runt om i landet.

I Värmland går största summan till Ångbåtssällskapet Polstjärnan, som får 200 000 till plåtbyte, blästring och målning av fartyget.

Näst mest får Föreningen Gamla Bruket i Munkfors, som får 175 000 för att göra klart ett rum i martinverket.

70 000 går till förbättrad ljusmiljö på Arvika fordonsmuseum och 60 000 till Nordmarks hembygdsförening i Filipstads kommun, där en ny utställning om gruvverksamheten tas fram.

Hårdrock och kunglig säng

Bland projekt på andra håll i Sverige kan nämnas ett småländskt museum över hårdrocksikonen Cliff Burton och bevarande och visande av kungliga rådet Carl Pipers fältsäng i Skåne, 300 år efter att Det stora nordiska kriget tog slut.

– Jag gläds åt den stora bredd som finns i årets ansökningar. Det är imponerande hur engagemanget glöder hos ideella krafter över hela landet, säger riksantikvarie Joakim Malmström i ett pressmeddelande.

127 av 321 nådde fram

Totalt fick myndigheten in 321 bidragsansökningar, varav 127 beviljades bidrag. Åtta miljoner går till arbetslivsmuseer och resterande nio miljoner till hembygdsmuseer och andra ideella kulturarvsverksamheter.

– Att Riksantikvarieämbetet som samlande nationell myndighet kan gå in och stötta 127 enskilda projekt, som vart och ett bidrar med sina unika bitar, gör att kulturarvssektorn hänger ihop hela vägen. Det är långsiktigt viktigt för bevarandet och utvecklandet av vårt gemensamma kulturarv, säger riksantikvarie Joakim Malmström.

Värmland

Kulturarvsprojekten som får stöd

Gillberga Hembygdsförening, projekt för inre utveckling av Hembygdsmuseet inom kulturområdet i Värmlands Nysäter, 55 000

Älgå Hembygdsförening, modell av Älgå Sågverk vattendrivet etapp 3 av 3, 38 000

Värmlandståg, golvbyte godsvagn Os-w 370 4346-6, 20 000

Värmlandståg, funktionskontroll ellok Du2 349, 10 000

Ångbåtssällskapet Polstjärnan, plåtbyte, blästring och målning på S/S Polstjärnan, 200 000

Nordmarks hembygdsförening, ny utställning gruvverksamheten Del 2, 60 000

Borgviks Hembygdsförening, renovering av ”Dragsön af Borgvik”, 25 000

Föreningen Gamla Bruket i Munkfors, färdigställa Martinverkets sidorum, 175 000

Ideella föreningen Arvika Fordonsmuseum, förbättrad ljusmiljö på Arvika fordonsmuseum, 70 000

Artikeltaggar

ÄlgåÅngbåtssällskapet PolstjärnanArvikaArvika fordonsmuseumBorgvikEkonomiFöreningslivGamla BruketGillbergaGillberga HembygdsföreningHistoriaKilKulturarvMunkforsMuseumNöje/KulturNordmarks hembygdsföreningNordmarkshyttanRiksantikvarieämbetetSäffleSamhälleVärmlands Nysäter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare