Klart: Så tung blir FBK:s ekonomiska smäll efter coronasäsongen

Publicerad:
Stefan Larsson presenterade ekonomin för Färjestad säsongen 2020/21, ett negativt resultat - men långt ifrån så illa det befarades i vintras. Foto: Joachim Lagercrantz

En säsong utan publik, en möjlig katastrof. Den ruinsbrant som föreningen stormade mot i somras och vintras undveks.

– Där får vi också tacka våra beslutsfattare, säger Lars Appelquist på årsmötet.

Det var på tisdagskvällens årsmöte som Färjestads vd Stefan Larsson lade korten på bordet.

– Säsongen 2019/20 hade vi intäkter på 185 200 000, i år var de på 100 750 000 kronor. Det ger oss ett intäktstapp på 84.4 miljoner.

Knappt 46 procent av intäkterna har försvunnit. Samtidigt som kostnaderna inledningsvis låg på samma nivåer som ett normalår.

Däremot har Larsson och company med hjälp av permitteringar, löneavståenden, kostnader för evenemang och dylikt skurit ner kostnaderna med knappt 50 miljoner, lägg där till 30-talet miljoner i statliga.

– Vi tappar 84 miljoner, kompenserar det med att skära ner på kostnaderna med 50 miljoner och får 31 miljoner från statliga stöd, säger Larsson om siffrorna.

Förvånansvärt positivt resultat

I december berättade Stefan Larsson om ett potentiellt resultat på minus 20 miljoner. Sex månader senare presenterade Larsson ett resultat på, i sammanhanget, nätta minus 565 000 kronor.

– Det är klart att det är skönt att det inte blev som vi inte bara befarade och var rädda för – utan som den grop vi såg framför oss. Den stora utmaningen har varit likviditeten. Resultat är en sak, likviditeten en annan och vi har fått till båda delarna på ett balanserat sätt. Sen är det ändå en förlust och vi tar med oss en underhållsskuld i våra olika delar. Men med det till trots är vi rimligt nöjda med var vi hamnade, sa Stefan Larsson då.

Mer från årsmötet:

FBK öppnar ”Hall of Fame”Legendaren tar plats i styrelsen: ”En brygga mellan styrelse- och omklädningsrummet

Mer om Stefan Larsson:

Efter året i coronans klor – nu vänder det för FBK: ”Magiskt”Mångmiljonsmäll för FBK: "Vår ursprungliga prognos sa minus 39"

Artikeltaggar

Färjestad BK HerrIshockeyStefan Larsson

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare