Hoppa till huvudinnehållet

Juridik i sommartid – en dokumentär

Publicerad:

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Filmen öppnas med en inzoomad bild på en pollentung humla som surrar omkring bland blommorna i en skreva i den stenhäll som tar oss ner till vattnet. Till familjens badställe.

”Lätt att ta sig i och svårt att ta sig upp” hojtar de vuxna och skrattar åt farbror Kent som skaffat sig en coronamage och just den här sommaren har extra svårt med att ta sig upp ur vattnet. Farbror Kent kämpar och de vuxna funderar på om det är dags att hjälpa till. Men samtidigt njuter de lite av att han just nu ser ut som en baktung säl, det var ju ändå han som utan att fråga övriga i familjen grävde upp rosorna runt lillstugan och bytte ut matbordet till ett nytt från IKEA. Han kan gott få kana omkring en stund till. Det gamla bordet dög fint.

Kameran tar oss upp för hällen, genom dungen, över gräsmattan bort till dasset i skogen. Lisbeth har stängt in sig, vill vara ifred säger hon. Hon säger också att det här är sista sommaren hon är i stugan tillsammans med hans familj. Kanske också sista sommaren hon är i stugan tillsammans med honom. Nu orkar inte Lisbeth mer. Till råga på allt elände luktar dasset dass och pappret som har stått där sen förra sommaren är gulnat och skrynkligt av fukt. Allt känns fult, det är för varmt. Lisbeth vill hem.

Att dasset luktar dass och det övervintrade pappret är gulnat och skrynkligt av fukt får bägaren att rinna över. Allt känns fult, det är för varmt. Lisbeth vill hem.
Att dasset luktar dass och det övervintrade pappret är gulnat och skrynkligt av fukt får bägaren att rinna över. Allt känns fult, det är för varmt. Lisbeth vill hem. Foto: Hasse Holmberg / TT

Ljud från sågande och bankande tar oss vidare genom den lilla skogen till ett glas med saft. En fluga har dött i glaset. Bakom saftglaset byggs ett nytt hus. Ett sånt där modernt med stora glaspartier ut mot vattnet och öppen planlösning. Han är rödbränd på axlar och rygg. Hon har en solhatt och känner sig härlig.

I skuggan under träden en bit bort hukar en jurist, kamouflerad med ormbunksblad och något annat grönt som kliar. Juridikens David Attenborough. Hon ska snart berätta för alla som önskar höra vad allt det här har med juridik att göra.

Kamerateamet återvänder till Kent. Han har bytt taktik. Nu låtsas han att han inte alls vill komma upp utan att han bara stretchar. ”Börjar bli riktigt skönt” hojtar han, märkbart blå om läpparna. Juridikens David Attenborough tar plats framför kameran med ryggen vänd mot Kent och börjar prata:

Att äga sommarstuga tillsammans med Kent

När man äger tillsammans gäller att alla beslut ska fattas i gemenskap. Alla ska ge sitt godkännande. I alla frågor. Enda undantaget är panikåtgärder i stil med att laga läckande vattenledning eller släcka en brand. Farbror Kent struntade i detta när han grävde upp rosbuskarna och köpte ett nytt bord. Det får han sota för nu.

Om man som delägare av en fastighet tycker att det här med att alla alltid ska vara överens i alla frågor känns svårjobbat kan man tillsammans upprätta ett samäganderättsavtal i vilket man kan komma överens om att vissa beslut kan fattas enskilt inom vissa givna ramar eller att alla stora beslut fattas gemensamt vid ett årligt möte i vilket arbetsuppgifter och kostnader fördelas.

Kent anser sannolikt att om han inte arbetar och styr upp så gör ingen det. Kanske börjar Kent känna en viss bitterhet över att det alltid är han som måste göra allt. Kanske kommer Kent att hävda att han borde få ersättning för allt detta slit. Det är ändå till gagn för alla och har höjt värdet på fastigheten. Om Kent uttrycker en sådan vilja kommer han sannolikt att få ett blankt nej. Däremot, om han lyfter den här frågan i samband med att ett samäganderättsavtal upprättas, skulle man på förhand kunna komma överens om att ersättning ska utgå till den eller de som utför vissa arbetsuppgifter, eller till den som lägger ner mest tid.

När man äger tillsammans gäller att alla beslut ska fattas i gemenskap. Är det svårt att komma överens kan man upprätta ett samäganderättsavtal.
När man äger tillsammans gäller att alla beslut ska fattas i gemenskap. Är det svårt att komma överens kan man upprätta ett samäganderättsavtal. Foto: Hasse Holmberg / TT

En annan delägare, Maj-Lis, äger en mycket liten andel av fastigheten. Hon har ärvt den av sin make. Hon är aldrig där, bor i Spanien, och har ingen kontakt med övriga delägare. Maj-Lis har gett uppdrag åt en advokat att rädda henne från delägandet. Advokaten tar lagen om samäganderätt till hjälp och ansöker hos tingsrätten om en god man som ska bli satt att sälja fastigheten på offentlig auktion. Hela fastigheten. Varpå delägarna, om de vill fortsätta äga, måste buda tillbaka fastigheten i konkurrens med andra i en öppen budgivning. Hur kunde Maj-Lis göra såhär mot de övriga? Borde hon inte ha frågat dem om de ville köpa hennes andel först? Jo, det borde hon men hon har ingen skyldighet att göra det. Om det i ett samäganderättsavtal hade skrivits in att man måste fråga övriga delägare om de önskar köpa andelen innan man går ut på öppna marknaden eller åberopar lagen om samäganderätt hade denna situation inte uppstått.

Att vara gift med Lisbeth

Kameran tar oss vidare till dasset. Dörren står och slår i vinden. Lisbeth är borta, hon har åkt hem och kommer aldrig mer tillbaka. Hon kommer istället begära skilsmässa. Och trots att det är maken som har ärvt andelen i stugan och äger den själv kommer Lisbeth att ha rätt till 50 procent av värdet på hans andel. Med tanke på stugans läge och den effekt pandemin har haft på fritidshusmarknaden kommer värdet på stugan att vara förvånansvärt högt och det kommer därigenom bli tufft för exmaken att få loss de pengar som Lisbeth har rätt att kräva. För att förhindra detta hade exmaken och Lisbeth kunnat upprätta ett äktenskapsförord varigenom hans andel i stugan blev hans enskilda egendom. Lisbeth skulle då inte ha rätt till att ta del av stugans värde.

Att bygga fritidshus med sin sambo

Kameran tar oss bort till det härliga paret som bygger nytt. Här är allt fortfarande frid och fröjd. De är nyblivna sambos och väldigt förälskade. Om tio år kommer det dock att börja trassla och man väljer att gå skilda vägar. Hon kommer att förlora mest på det, rent ekonomiskt. Tomten huset byggs på ägdes innan byggnationen av honom. Huset kom därför att ägas av honom. Eftersom det var tydligt att det var ett gemensamt projekt var det inget hon tänkte på. Hon använde sina besparingar på samma sätt som han använde sina. Huset var ju deras. När separationen blev ett faktum fann hon att sambolagen inte hanterar annat än gemensam bostad (inte fritidsbostad) och gemensamt bohag (i bostadsfastigheten). Hon har kastat pengarna i sjön och han vill inte ge henne dem tillbaka. Det hade, för hennes skull, varit klokt att antingen se till att äga fastigheten tillsammans eller att se hennes ekonomiska bidrag till stugan som ett lån till honom. Dokumenterat i en revers med ränta att kräva tillbaka vid eventuell separation.

Det prasslar till i skogen och juridikens David Attenborough får syn på ett rådjur med två rådjursungar. Fokus tappas och hon försvinner iväg in i skogen. Kamerateamet hänger inte på. De skyndar istället iväg för att hjälpa farbror Kent upp ur vattnet. Tack, huttrar Kent, nu ska jag se till att vi upprättar ett samäganderättsavtal. Kamerateamet applåderar. Alla stämmer upp i sång. Någon dansar. Glad sommar!

Så här kanske firandet kan se ut efter upprättandet av ett samäganderättsavtal. Som en klassisk midsommar på Gräskö brygga.
Så här kanske firandet kan se ut efter upprättandet av ett samäganderättsavtal. Som en klassisk midsommar på Gräskö brygga. Foto: Hasse Holmberg / TT

Artikeltaggar

EkonomiFritidshusJuridikKrönikorSkilsmässor