Hoppa till huvudinnehållet

Nyöppnat glasscafé hoppas locka gästerna till djuren och naturen

Publicerad:
På glasscaféet serverar Daniel och Amanda Kylin egenkomponerade glasskreationer.
På glasscaféet serverar Daniel och Amanda Kylin egenkomponerade glasskreationer. Foto: Privat

I sommar välkomnar Daniel och Amanda Kylin glassugna till Liljenäs gård. Champinjonodlingen har fått systerverksamheter och under förra veckan slog både glasscaféet och gårdsbutiken för första gången upp dörrarna.

För två år sedan hittade Amanda Kylin och hennes make Daniel Kylin sin drömgård på Segerstad i Vålberg. Längtan till landet har de alltid delat och Liljenäs gård med en av de nordligaste belägna champinjonodlingarna i Sverige blev inte bara deras hem utan också basen för deras många nystartade verksamheter.

Champinjonodlingen har de nyligen tagit över, Amanda driver en frisersalong på gården och för två helger sedan kunde de också välkomna gäster till sitt glasscafé och sin gårdsbutik.

– Jag är helt mållös över mottagandet, det är svårt att greppa. Vi har kört hårt och det är roligt att ha kommit igång. Det är redan väldigt populärt, säger Amanda Kylin.

Fokus på närodlat

Planeringen har pågått i över ett år och ladugården har renoverats.

– Vi vill att folk ska komma ut i naturen och få en mysig dag här på vår gård samtidigt som vi vill gynna det lokala. Läget är fantastiskt och det blir en bra möjlighet för många lokala producenter att synas, fortsätter hon.

"Ingen av oss är uppväxta på gårdar så man får lära sig mycket. Nu är det till exempel första gången vi har lamm”, säger Amanda Kylin.
"Ingen av oss är uppväxta på gårdar så man får lära sig mycket. Nu är det till exempel första gången vi har lamm”, säger Amanda Kylin. Foto: Privat

Både Daniel och Amanda arbetar inom social omsorg och hoppas kunna slå ihop gårdens verksamheter och naturnära läge med sitt andra arbete.

– Vi har gått en utbildning om grön arena, ett koncept där gårdar arbetar med social omsorg, till exempel med ensamkommande, som får komma till gården och vara med djuren och i naturen. Vi hoppas att under resten av året kunna slå ihop våra yrken och väva ihop allt vi gör på ett bra sätt.

Artikeltaggar

FårFöretagandeFrisörGlassGrön arenaLokalproduceratNäringslivNyetableringarSegerstadSommar

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.