Insändare: Vattenskotrar i extrema farter där folk badar

Insändare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Insändarskribenten tycker att vattenskoterförare bör tänka till och anpassa hastigheten till sjöss.
Foto: Johan Nilsson/TT
Som boende vattennära i Karlstad blir man lika fascinerad varje vår och sommar. Speciellt på ett relativt stort urval av individer som kör vattenskoter, men också en hel del båtägare i övrigt. Hastighetsbegränsningar är inget för dessa "vattnets hjältar".

Mariebergsviken exempelvis, en vik med 3 badstränder, båtar som ligger för ankar. Soliga fina dagar är det många som söker sig till denna vik för sol och bad. Då är det en fröjd att se en vattenskoter köra ut i ganska extrema farter där folk badar.

Min tanke är varje gång jag ser dem, vad rör sig i deras huvuden? Hur kommer det sig att det är helt okej att i höga farter köra förbi människor på vattnet? Man ser åtskilliga gånger under sommaren yngre och vuxna hoppa i vid bussbåtbryggan på Orrholmen och simma tvärs över till Mariebergsskogens badstrand. Men dessa vattnets hjältar har väl superegenskaper att hinna både med undanmanöver och stanna.

Tycker man att det är okej att köra så fort på hastighetsbegränsade områden på vatten? Är det då också okej att köra 100-120 kilometer i timmen förbi dagis och lekparker i bil? Och speciellt där dessa "vattnets hjältar" har sina barn som leker och går på förskola? Det måste ju i deras huvuden vara helt okej.

Nej, det kanske är dags för dessa hjältar som rör sig med fordon på vatten att tänka till. Lite sjövett och sunt förnuft vore väl på sin plats. För jag kan lova att det är nog inte så häftigt att köra på någon som simmar när man framför sin vattenskoter i 45-50 knop, bara för att man ska visa vad "cool" man är.

Sjövan

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.