Hoppa till huvudinnehållet

Albin, 19, släppte app och drev aktiebolag före studenten

Publicerad:
19-årige Albin Samuelsson (till vänster) driver FastPark ihop med 18-årige Oscar Nilsson.
19-årige Albin Samuelsson (till vänster) driver FastPark ihop med 18-årige Oscar Nilsson. Foto: Albin Björnehaag

Han lade ner hockeyspelandet och vilade i en vecka. Sedan tröttnade han på lugnet. Nu driver Albin Samuelsson, 19, företaget FastPark och gasar på mot tillväxt.

– Det är mycket som händer nu. Mycket möten och kontakter med olika förvaltnings- och fastighetsbolag. Många är intresserade, säger Albin Samuelsson.

Uppvuxen i Sunne och Karlstad började han sin entreprenörsbana under gymnasiet när han fick möjligheten att driva UF-företag. Tillsammans med en kompis startade han FastPark, en app som gör det möjligt för privatpersoner och företag att hyra ut parkeringsplatser och som ska underlätta för folk som vill förboka en p-plats och slippa leta.

Delägare

Utan kapital krävdes det lite trixande för att få till programmeringen av appen. Albin Samuelsson fick kontakt med nu 18-årige Oscar Nilsson som driver programmeringsbolaget Blueye AB i Örebro. Han gjorde jobbet mot att bli delägare. Så nu driver de två FastPark vidare på egen hand, som ett aktiebolag.

– Jag startade bolaget när jag var 17, så mina föräldrar fick stå som ansvariga i början. Det var kanske onödigt att starta det så tidigt, men jag blev inspirerad av Oscar som startat egen firma redan innan och fått många kunder, säger Albin Samuelsson.

Han höll tidigare på med hockey, och när han slutade uppstod ett tomrum.

– Jag var ledig någon vecka, sedan blev det tråkigt. Jag behövde lägga tiden på något annat. Det går inte att sova bort dagarna. Jag vill styra mitt eget arbete och kunna öka takten. Jag vill att min firma ska upplevas som ett bra ställe att jobba på, med tydliga roller och strukturer. Fokus ska ligga på gruppen, med stor lyhördhet, delaktighet och öppenhet för allas förändringsidéer. Att alla trivs och lär känna varandra ger bra energi.

Ekonomiskt tufft

I dag jobbar han heltid med företaget. Ekonomiskt är det tufft, men visst kapital har kommit in via bland annat stipendier.

– Jag kan inte leva på det här än, men det går framåt. Jag har jobbat extra i en matbutik innan, men nu vill jag satsa för att köra vidare. Det känns skönt att gasa på till fullo.

Albin får årets Superhjälte-stipendium

I sommar släpps version tre av appen och Albin Samuelsson ser ljust på framtiden.

– Det har stundtals känts segt att ringa runt till potentiella samarbetspartners, och ibland har man velat ge upp. Men många bolag är intresserade och ser stor potential. Jag har lagt en marknadsplan i olika steg och hushåller med pengarna. Nu kollar vi på samarbeten med accessbolag som ger tillträde till garage och uppdaterar hemsidan så privatpersoner kan registrera sig och hyra ut sin parkeringsplats. Vi hoppas kunna skala upp betydligt mycket mer. Då blir det en flygande tjänst sen.

Albin Samuelsson

Ålder: 19

Gör: Delägare i bolaget FastPark, en parkeringstjänst som finns tillgänglig i hela Sverige.

Utbildning: Ekonomilinjen på Fria Läroverken i Karlstad. Funderar på att studera till civilekonom.

Meriter: FastPark utsågs till Årets innovation och Årets tjänst och kom på tredje plats i Årets Företag inom Ung Företagsamhet (UF) Värmland. Utsedd till Årets unga ledare av UF i Värmland. Vann UF:s SM som Årets tjänst. Delaktig i UF Alumni. Fick det lokala Superhjälte Stipendiet på 200 000 kronor och hjälp med en advisory board under 2020.

Artikeltaggar

AktiebolagKarlstadMobiltelefoniNäringslivÖrebroParkeringSunneUng företagsamhet

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.