Hoppa till huvudinnehållet

Rivningen av Nya Elverumsbron efter byggmissen dröjer till augusti

Publicerad:
Tanken var att inleda rivningsarbetet av överdelen av Nya Elverumsbron i maj. Men det kommer att påbörjas först i augusti.
Tanken var att inleda rivningsarbetet av överdelen av Nya Elverumsbron i maj. Men det kommer att påbörjas först i augusti. Foto: Christer Wik

Det blir ingen rivning av överdelen av Nya Elverumsbron förrän i slutet av augusti. Anledningen är att planeringsarbetet och ställningsbyggandet tar tid.

Efter missen – felbyggda bron ska sågas i bitar

Tanken var från början arbetena med att riva av överdelen av den nya bron skulle ha inletts i slutet av maj och stått klart i augusti. Bron byggdes med för lite armering och detta fel måste nu åtgärdas.

Men förberedelserna inför arbetet med att såga isär den nuvarande överdelen och sedan lyfta bort den tar längre tid än man först trodde.

– Jobbet med att bygga ställningar runt bron är tänkt att inleds vecka 25 och innan dess sker en del projekteringsarbete.

– Man kommer först bygga en arbetsställning i träplank under för rivningen och efter semestern uppförs ytterligare en ställning för byggandet av den nya brobaneplattan, säger kommunens projektledare Stefan Prochazka.

Ska sågas isär

Därefter inleds det speciella arbetet med att såga isär överdelen av bron med stora sågklingor samtidigt som en kran samlar upp betongdelarna.

– Därefter skickas de på krossning och både betongen och armeringen kommer att återanvändas. Rivningen förväntas ta sex-åtta veckor och därefter inleds gjutningen av den nya brobaneplattan.

Våren 2020 ska tätskiktet läggas och därefter ska den 114 meter långa bron över Örsholmsälven mellan Örsholmen och Lamberget vara klar för användning. Hur mycket dyrare den blir på grund av konstruktionsmissen är inte klart.

Artikeltaggar

Bostad och byggenKarlstads kommunÖrsholmsälvenStefan Prochazka

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.