Hoppa till huvudinnehållet

Gränsövergången stängd i Långflon – därför kom inte norrmännen tillbaka

Publicerad:
Gränsövergången till Långflon är stängd. Därmed uteblev shoppande norrmän trots förändrade inreseregler. Foto: Morgan Bäckvall

Köerna med shoppinghungrande norrmän har ringlat långa mellan Svinesund och Strömstad sedan de nya norska inresereglerna trädde i kraft i fredags.

Men gränsövergången till Långflon är fortsatt stängd och polisbevakad. Vill norrmännen shoppa där får de välja annan väg och resan kan bli 20 mil längre.

Därmed var köpcentret under lördagen lika tomt och öde som tidigare.

Många har glatt sig över de nya inresereglerna som trädde i kraft kl 15.00 i fredags och som gör att vaccinerade norrmän slipper karantän vid återresa till Norge.

Vid gränsövergången Långflon/Lutnes finns det dock en hake: polisen stoppar alla norska resenärer som inte kan uppvisa giltiga handlingar.

De som stoppas hänvisas till andra gränsövergångar, till exempel vid Magnormoen mot Charlottenberg eller Östby/Stöa mot Sälenområdet.

Britt Håkansson arbetar på teststationen för covid-19 i Östby.
Britt Håkansson arbetar på teststationen för covid-19 i Östby. Foto: Morgan Bäckvall

– Jag jobbar på teststationen i Östby och har sett massor av poliser, hemvärn och civilförsvaret under pandemin. Jag har genomfört mängder av PCR-tester och ”hurtigtester”, säger Britt Håkansson, undersköterska, som varit och shoppat på Eurocash i Långflons köpcenter.

Britt Håkansson är en av endast tre fast boende i Långflon och själv har hon giltiga handlingar att visa upp vid gränsövergången i Långflon.

– Jag får åka över för att jobba i Östby. Jag börjar kl 14.30 idag. Men först måste jag registrera digitalt att jag ska resa och kunna visa upp mina dokument. Jag har fyra och en halv mil till jobbet på teststationen, säger Britt Håkansson.

– Att gränsövergången är stängd mot Långflon handlar säkert om att det inte finns någon teststation här. Det är Östby som är den närmaste.

Norsk ”politi” bemannade gränsövergången när NWT var på plats och det dröjde inte länge förrän en norskregistrerad bil ville komma in i Långflon.

Men det blev stopp och inget annat att göra än att vända tillbaka.

Britt Håkansson berättar att hon läste i tidningen Östlendingen om en 77-årig man som åkte till Långflon innan kl 15.00 på fredagen för att sedan säkert kunna åka tillbaka.

– Han blev stoppad och tvingade köra över Värnäs, Malung och Sälen tillbaka hem till Trysil.

Eva och Trond Skotterud har ”grönt kort” i sina telefoner.
Eva och Trond Skotterud har ”grönt kort” i sina telefoner. Foto: Morgan Bäckvall

Trond och Eva Skotterud med barn har parkerat vid köpcentret.

– Vi har inga problem med att komma hit. Vi har ”hytte” nära Bastuknappen och vi har ”grönt kort”, säger Trond Skotterud och visar appen i sin telefon.

Lena Ljung och Kari Siivola från Hagfors har shoppat godis.
Lena Ljung och Kari Siivola från Hagfors har shoppat godis. Foto: Morgan Bäckvall

Några problem att få handla på Eurocash har heller inte Lena Ljung och Kari Siivola. De har åkt från Hagfors för att fiska i Höljån och övernatta i husbilen, men de blev godissugna.

– Titta så mycket godis vi köpt, säger hon och visar upp två kassar.

Susanne Fjellheim, till vänster och Cecilia Konradsson längtar till pandemin är över.
Susanne Fjellheim, till vänster och Cecilia Konradsson längtar till pandemin är över. Foto: Morgan Bäckvall

Inne på köpcentret är det bara en handfull kunder samtidigt.

– Det ska bli skönt att få se en ljusning i den här pandemin och att allt börjar återgå till det normala. Jag har jobbat här i nio år. Och jag jobbade även på den lilla butiken Långflons handel, säger Susanne Fjellheim på Eurocash.

Artikeltaggar

EurocashGränshandelHandelLångflonLångflons shoppingcenter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.