Hoppa till huvudinnehållet

Till sist: Länsstyrelse-ja till parkering på fotbollsplan vid CSK

Publicerad:
I flera månader har det sett ut så här på fotbollsplanen vid Mariebergsskolan i Karlstad. Men nu har Region Värmland fått tillfälligt bygglov för en parkeringsplats på planen.
I flera månader har det sett ut så här på fotbollsplanen vid Mariebergsskolan i Karlstad. Men nu har Region Värmland fått tillfälligt bygglov för en parkeringsplats på planen. Foto: Foto: Marie Blomgren

Region Värmland får grönt ljus för en tillfällig parkering på fotbollsplanen vid Mariebergsskolan i Karlstad.

Fastighetschefen Annette Andersson ser ett stort behov av platserna.

Efter att ha fått ett tillfälligt bygglov från Karlstads kommun tidigare började regionen förbereda för parkering på fotbollsplanen vid Mariebergsskolan och Arkivcentrum. Men bygglovet överklagades av grannar och upphävdes av länsstyrelsen.

Ett nytt bygglov från kommunen överklagades också av några omkringboende. De anser bland annat att alla grönytor behövs i pandemitider när människor ses ute, att parkeringen skapar buller och trafiksäkerhetsproblem för eleverna på Mariebergsskolan.

Fast den här gången avslår länsstyrelsen överklagandet och ger regionen tillfälligt bygglov för parkering till och med den 25 november i år.

För en knapp månad sedan befarade regionens fastighetschef Annette Andersson att beslutet skulle komma för sent. Men nu säger hon att de omkring 150 parkeringsplatserna behövs.

– Vi tror att antalet besökare kommer att öka allt eftersom coviden lägger sig, säger hon och fortsätter:

– Sedan har vi beställt vårdmoduler som kommer att placeras på framsidan av CSK-entrén och som kommer att få väldigt stor påverkan på parkeringssituationen redan under hösten i år.

Modulerna behövs för att kunna glesa ut vårdplatser och inför den kommande, stora ombyggnaden av Centralsjukhuset.

– Det kommer att bli en ganska stor anläggning som tar de flesta parkeringsplatserna på framsidan till en början.

P-platser försvann

Tidigare kunde anställda på CSK parkera på en stor grusyta utanför Regionens hus, ett stenkast från sjukhuset, men den bebyggs nu. Samtidigt bygger regionen ett parkeringshus i utkanten av parkeringen vid sjukhuset och det blir klart i september.

Annette Andersson bedömer att parkeringshuset ersätter platserna som försvann med grusplanen och några av dem vid sjukhuset. Med de tillfälliga platserna på fotbollsplanen säger hon att antalet platser blir ungefär oförändrat när modulerna ska byggas.

– Jag tycker det är glädjande att vi har fått det här beskedet, säger hon.

Regionen väntar med att göra den tillfälliga parkeringen klar tills länsstyrelsens beslut har vunnit laga kraft. De omkringboende kan överklaga till mark- och miljödomstolen inom tre veckor.

Läs tidigare artiklar:

Det skulle bli en parkering – har bara blivit ett grustäcke

Artikeltaggar

Annette AnderssonBilCentralsjukhuset i KarlstadKarlstadParkeringRegion VärmlandTrafikVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.