Hoppa till huvudinnehållet

Studentfesten 2021: ”Helt underbart”

Publicerad:
Elever från Herrgårdsgymnasiet tar studenten 2021. Foto: Diana Dragic

Klockan 11 i förmiddags var det dags för den första gruppen elever att rusa ut från Herrgårdsgymnasiet för kanske sista gången. Visserligen till strama restriktioner i år igen, men trots det bjöd studenten 2021 på både solsken och glädjeyra.

Framför entrén till Herrgårdsgymnasiet står förväntansfulla familjer samlade i små skaror med plakat och mobiltelefoner i högsta hugg. Solen skiner, och ur högtalarna spelas låtar som enbart dagens ungdom kan känna till. Det är en betydelsefull dag för de elever som snart ska springa ut med sina vita mössor och stora kuvert - inte bara för att det nu är dags att kliva ytterligare ett steg längre in i vuxenlivet, utan också för att de överlevt ännu ett utmanade år - och det med bravur.

 • Foto: Diana Dragic
 • Foto: Diana Dragic
 • Foto: Diana Dragic
 • Foto: Diana Dragic
 • Foto: Diana Dragic
 • Foto: Diana Dragic

Glädje och vemod

När klockan slår 11 släpper speakern äntligen lös eleverna med ett ”välkommen ut”. Dörrarna öppnas och samtidigt startar också introt till ”The Final Countdown”. Att ta studenten kan nog vem som helst erkänna som både nervkittlande och lite sorgligt på samma gång - och det verkar som att vemodet slog till bland några av eleverna även den här gången.

– Det var sorgligt och jätteroligt på samma gång, säger Wilma Björk som gått bygg- och anläggningsprogrammet.

Trion My, Amanda och Wilma har alla fått jobb efter studenten på sina tidigare praktikplatser.
Trion My, Amanda och Wilma har alla fått jobb efter studenten på sina tidigare praktikplatser. Foto: Diana Dragic

Två utspring

I april kollade Säffle-Tidningen läget inför studenten 2021 med Herrgårdsgymnasiets rektor Håkan Werme. I ett uttalande sa han att ”Studenten är ett ögonblick i livet som man ska minnas, och vi vill att eleverna ska komma ihåg det här som en positiv högtid, trots restriktionerna”.

Och så blev det. I år delades studenternas utspring till följd av corona upp i två omgångar. Ett klockan 11 på förmiddagen och ett vid 14 på eftermiddagen. Dessutom sprang klasserna ut genom olika utgångar, men lika stor glädjeyra blev det ändå, och studenterna fick dessutom tas emot av ett par av sina anhöriga. Hampus Andersson som gått transport- och anläggningsprogrammet var en av dem.

– Det känns helt underbart! konstaterar han och hinner precis berätta att det för hans del blir ett kort sommarlov eftersom han fått jobb på ett åkeri och börjar redan på måndag. Sedan sliter kompisarna tag i honom och de går vidare mot sina studentåk.

Elever från Herrgårdsgymnasiet tar studenten 2021.
Elever från Herrgårdsgymnasiet tar studenten 2021. Foto: Diana Dragic

”Fantastiskt bra”

Trots att det mesta av studierna det senaste året bedrivits på halvdistans har de här sistaårseleverna presterat med bravur, särskilt inom de samhällsvetenskapliga kurserna, berättar läraren Peter Olausson.

– Det är fantastiskt bra jobbat av dem. 98,2 % av eleverna har godkänt i samhällskunskap, och även i historian och religionen är det ett högt antal som gått ur med godkänt.

Josefin Lindström och Alva Holmedahl har gått det samhällsvetenskapliga programmet där samtliga tredjeårselever i dag tar studenten med högskoleföreberedande betyg. De väntar båda med spänning på att själva få springa ut under eftermiddagen och tycker att det här året har gått snabbt trots corona.

– Nu har man liksom vant sig vid allt så det har varit lättare att genomföra studierna, säger Josefin och Alva tillägger:

– Det har gått ganska bra att plugga hemma, särskilt med snabbnudlar och Red Bull, ha ha.

Två stycken som är klara för högskolestudier om de vill är Josefin Lindström och Alva Holmedahl.
Två stycken som är klara för högskolestudier om de vill är Josefin Lindström och Alva Holmedahl. Foto: Diana Dragic

Åker karavan

Trion My Gustafsson, Amanda Edqvist och Wilma Björk blir fotograferade tillsammans av sina familjer. De är rikligt dekorerade och alla tre har precis fått sina betyg för bygg- och anläggningsprogrammet.

 • Elever från Herrgårdsgymnasiet tar studenten 2021.
  Elever från Herrgårdsgymnasiet tar studenten 2021. Foto: Diana Dragic
 • Elever från Herrgårdsgymnasiet tar studenten 2021.
  Elever från Herrgårdsgymnasiet tar studenten 2021. Foto: Diana Dragic
 • Elever från Herrgårdsgymnasiet tar studenten 2021.
  Elever från Herrgårdsgymnasiet tar studenten 2021. Foto: Diana Dragic

Vad händer efter studenten?

– Det blir inget sommarlov för vi har fått jobb allihop på våra tidigare praktikplatser, säger Wilma.

Hur ska ni fira ikväll då?

– Vi ska åka karavan med raggarbilar, avslutar trion nästan i kör.

Här har ni den - den rikligt utsmyckade bygg- och anläggningstrion.
Här har ni den - den rikligt utsmyckade bygg- och anläggningstrion. Foto: Diana Dragic

Artikeltaggar

HerrgårdsgymnasietSäffleSkola och utbildningStudenten

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.