Hoppa till huvudinnehållet

Ordnar Summer Camp i Lars Lerins anda för utstötta raggare

Publicerad:
Sofia Wretling återkommer till Kicki Tapper i sommarens humorserie.
Sofia Wretling återkommer till Kicki Tapper i sommarens humorserie. Foto: Sveriges radio

Humorgruppen Mammas nya kille gör ytterligare en säsong med sommarprogram i Sveriges radio P4. Karlstadsparet Sofia och Olof Wretling hörs i flera roller.

Varje fredag under tio veckor kommer ett nytt avsnitt av "Mammas nya kille" att finnas tillgängligt via Sveriges radio. Humorgänget leds i vanlig ordning av Bengt Strömbro och bland säsongens karaktärer återfinns både gamla favoriter som Kicki Tapper, Katla och Jessica från Sunne och helt nypåhittade figurer.

– Det är en härlig blandning av karaktärer som vi nu får möta i sommarmiljö, säger Sofia Wretling.

"Mammas nya kille" började sändas i P3 2005 och har återkommit i perioder. 2009 korades programmet till det bästa humorprogrammet i P3 genom tiderna och gruppen har även gjort scenföreställningar.

– Vi har hittat en ny publik i P4 vilket känns fantastiskt.

Sofia Wretling gör bland annat karaktären Kicki Tapper som arrangerar ett sommarläger.

– Hon arrangerar ett summer camp för utstötta och utsatta raggare – UUR. Helt i Lars Lerins anda – hon vill skapa sitt eget "Lerins lärlingar" och har valt att ta sig an raggarna. Hon tränar samspel, tillit och det sociala sammanhanget med raggare.

Humorgruppen Mammas nya kille.
Humorgruppen Mammas nya kille.

"Tragikomiskt"

Olof Wretling återvänder till sina figurer Katla och Peter Nilsson, Sofia Wretling låter lyssnarna ta del av Jessica från Sunnes sommarvardag.

– Jag tycker väldigt mycket om mina karaktärer, alla rymmer sidor av mig själv, fortsätter Sofia Wretling.

– Det ligger något tragikomiskt över det mesta. Tänker man efter så ligger figurerna inte så långt ifrån oss allihop. De är väldigt skruvade såklart, men det finns en känsla av samhörighet mellan lyssnarna och vi som gör programmet. Som med Kicki Tapper till exempel, hon ser "Lerins lärlingar" och tycker att det är fantastiskt och vill skapa en egen version, vem vill inte det? Alla figurerna har på något sätt skapat sitt eget lilla universum, där de trivs rätt bra.

Sofia Wretling som Jessica från Sunne.
Sofia Wretling som Jessica från Sunne.

Hur är det att återkomma till de här figurerna, flera har du gjort under många år?

– Väldigt fint. Det är jättekul att träda in i karaktärerna då och då. Jag har dem nedpackade och plockar upp dem. Jag mår väldigt gôtt när jag iklär mig de där kostymerna. När jag får gå in i de där känslorna, de där världarna. I Kicki Tappers raggarvärld får jag vara lite grov, Jessica från Sunne är alltid så härligt sprudlande glad och naiv. Fast förankrad i 80- och 90-talet. Allt det finns ju i mig.

Det första avsnittet av "Mammas Nya Kille pratar också hela sommaren" släpps fredagen den 11 juni.

Artikeltaggar

HumorLars LerinNöje/KulturOlof WretlingRaggareSofia WretlingSunne

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.