Hoppa till huvudinnehållet

Lättnader i inreseregler – norsk polis fruktar kaos på gränsen

Publicerad:
Gränshandeln i Charlottenberg kan komma att ta fart och norsk polis befarar långa bilköer. Foto: Lisa Olaison

Nu slipper cirka 1,2 miljoner norrmän sitta i karantän om de väljer att åka till Sverige.

Det gör den norska polisen bekymrad.

Kl 15.00 idag kommer norrmän kunna åka på shopping i Sverige igen utan att hamna i karantän efteråt.

De bekymrar den norska polisen.

– Jag vill gärna gärna höja ett varningens finger och säga att alla bör vara förberedda på köer om man lämnar Norge och ska tillbaka, säger Tone Vangen, beredskapsdirektör i Politidirektoratet till NRK.

Norska regeringen lättar på inreserestriktionerna och i ett pressmeddelande skriver Politidirektoratet att man är starkt bekymrade över fler resande och långa köer.

– Kontrollen vid inresa är omfattande, och spörsmål knutna till regelverket och karantänhotell tar mycket tid och skapar förseningar och alla resande, säger Tone Vangen.

– Vi är bekymrade för de manskap som står vid gränsen. De är inte flera nu än de var igår, säger Pål Erik Teigen, stabschef för Innlandet politidistrikt.

Claes Sjöholm är centrumchef vid Charlottenbergs shoppingcenter och säger till NRK:

– Vi har lärt oss det sista året att vi ska passa oss för att ha förväntningar. Men vi har så klart förhoppningar om att fler och fler norrmän kan besöka oss.

Artikeltaggar

Charlottenbergs shoppingcenterGränshandelLångflons shoppingcenterNorgeNyheterTöcksfors shoppingcenterVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.