Hoppa till huvudinnehållet

Keramiker får Fjaestad-stipendium – arbetar med tålamod och tradition

Publicerad:
Lise Wichmann Hansen arbetar med en keramik-teknik med långa anor.
Lise Wichmann Hansen arbetar med en keramik-teknik med långa anor. Foto: NWT Redaktion

Maja Fjaestads stipendium för 2021 går till keramikern Lise Wichmann Hansen.

Hon är född på Bornholm, men bor i Höje i Hagfors kommun och arbetar med bruksföremål av saltglaserat stengods. Saltglasering och bränning sker i en vedeldad ugn vid en hög temperatur – en traditionell teknik från tidig medeltid i Europa.

”Lise för vidare denna teknik med kvalitet i form och glasyr. Det är en sparsmakad, jordbunden produktion där hantverket får göra sig gällande”, skriver stipendieutdelarna i ett mejl.

Så här berättar hon själv om sitt skapande:

”Tillverkar keramik med mina händer och en vedugn. Drejar och bygger. Det är inget snabbt sätt att arbeta på. Jag kapar, klyver, staplar och kånkar också själv veden som behövs, ritar och bygger mina ugnar och verkstad och odlar själv min mat.”

Delas ut på museet

Stipendiet delas ut på Rackstadsmuseet under lördagen, den 12 juni, i samband med invigningen av museets nya basutställning.

Stipendiefonden för konsthantverkare bildades efter en önskan av Maja Fjaestad, efter hennes bortgång 1961. Kvarvarande träsnitt och teckningar såldes och fonden har fyllts på med sponsring från Rackstadmuseet, royalties och kondoleanser.

Artikeltaggar

ArvikaHantverkHöjeKeramikNöje/KulturRackstadsmuseetStipendier

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.