Insändare: Stäng gränserna tills pandemin är över

Insändare | Coronaviruset
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Insändarskribenten tycker inte att Sverige ska hållas öppet för turister, inte minst med tanke på coronaläget i Värmland.
Foto: Schrøder, Tor Erik
Coronaviruset muterar och ibland leder det till att mer smittsamma och dödligare varianter skapas. Sverige har redan fått in fyra oroande varianter – den brittiska, den sydafrikanska, den brasilianska och den indiska (numer omdöpta till alfa, beta, gamma och delta).

Risken för nya mer smittsamma varianter med ökad förmåga att runda antikroppar och drabba vaccinerade eller tillfrisknade personer har negligerats från FHM. Andra forskare har däremot varnat för detta i över ett år.

Sverige bör nu tänka om och införa ett riktigt inreseförbud med tvingande karantän. De länder som lyckats bäst med att förhindra död och allvarlig sjukdom har alla varit snabba med den typen av åtgärder. Nya Zeeland, Australien, Finland och i viss utsträckning Norge och Island är exempel på stater som visat att en strikt inresekontroll gör skillnad. Sveriges halvmesyrer med rekommenderad självisolering, ett par dagar gammalt negativt test och mängder av undantag fungerar givetvis inte. Och lokala låtsasåtgärder som att förbjuda alkohol efter ett visst klockslag eller inte spela fotboll mot lag från annan kommun, gör varken till eller från i det stora hela. Regeringen och FHM har genomgående valt att hålla Sverige öppet för turister och istället uppmanat de som bor i Sverige att avstå från fritidsaktiviteter.

Senfärdigheten våren 2020 gav Sverige en i nordiskt perspektiv ovanligt kraftig första våg av coronaviruset. Under vintern misslyckades vi med att hindra den brittiska varianten från att få allmän spridning i samhället och nu sommaren 2021 ser den indiska varianten ut att ha etablerat sig i Värmland.

Regeringens och FHM:s saktfärdighet och ovilja att begränsa inresorna är huvudförklaringen till att smittspridningen åter igen skjutit fart och att vi i Värmland nu drabbas av ännu en ny smittvåg.

Mikael

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.