Insändare: Mobila fartkameror är en trafikfara

Insändare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Nej, jag fick ingen blixt i ansiktet. Däremot orsakade själva kamerans närvaro en mängd panikinbromsningar när folk blev vettskrämda och minskade sin hastighet till 80, skriver insändarskribenten.
Foto: Privat
På riksväg 62 lite norr om Grava kyrka finns en av vägens säkraste avsnitt. Hastighetsbegränsningen är 100 kilometer i timmen och det är 2+1-väg med vajerräcke i mitten. Inga utfarter från höger finns efter korsningen till Ängebäck. Nästa utfart är borta i Lyckan.

Här är trafiksituationen dock så farlig att polisen anser det vara befogat att ställa upp sin mobila fartkamera. Nej, jag fick ingen blixt i ansiktet. Däremot orsakade själva kamerans närvaro en mängd panikinbromsningar när folk blev vettskrämda och minskade sin hastighet till 80. Rätt farligt, ironiskt nog.

Jag vet att det är vanligt att folk kontaktar polisen för att få extra kontroller i villaområden och liknande, säkerheten är mycket sämre. Det möts för det mesta av döva öron, det är svårt att hitta bra ställen med mera.

Kan det vara så enkelt att trafikmängden gör det mer lönsamt att upp maskinen där den nu stod? Att ett par bilar i timmen i villakvarteret ger för litet ekonomiskt incitament att väga upp budgetkostnaden för att ställa ut och hämta in maskinen. Att det egentligen inte alls handlar om trafiksäkerhet utan bara om att inkomsterna ska vara större än utgifterna.

Använd den mobila kameran mer - men på viktigare platser. Åker jag själv dit i den i ett villakvarter eller utanför en skola så lovar jag att jag kommer skylla mig själv för hela slanten.

Per

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

REKOMMENDERAT FÖR DIG