Brunsmetande övertramp av staten

Publicerad:
Brunsmetade av staten – Hanif Bali och Per Gudmundson. Foto: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Att statliga organ pekar ut fria och oberoende media som några som hotar den förhärskande ordningen är något man normalt förknippar med mer auktoritära och ljusskygga regimer. Men det är något som vi bara häromdagen fick se prov på även här i Sverige, och det är inte vackert.

I onsdags presenterades nämligen en rapport från delegationen för migrationsstudier (Delmi), som är en statlig expertkommitté under justitiedepartementet, finansierat av det likaledes statliga Vetenskapsrådet. Att använda sig av ordet "expert" torde vara en felaktig beteckning, för att uttrycka sig milt. Det är snarare en form av statligt sanktionerad och finansierad opinionsbildning, ägnad åt att kleta förklemande epitet på meningsmotståndare.

Det rapporten gör är att peka ut ledarsidorna i Svenska Dagbladet och Göteborgs-Posten för att ha normaliserat främlingsfientlighet och rasism, och nämner ledarskribenterna Per Gudmundson och Ivar Arpi vid namn, samt implicit också Alice Teodorescu Måwe, då de tog med Göteborgs-Posten i sin "granskning" efter det att hon tillträtt som chef för dess ledarredaktion. Den moderate riksdagsledamoten Hanif Bali får sig också en släng av sleven.

Det är en brunsmetning som går över alla anständighetens gränser. Bara för att man problematiserar och är kritisk mot den förda migrationspolitiken och varnar för dess följder, så fulas man ut av den svenska staten! Det är faktiskt rent häpnadsväckande att det kunnat gå så långt. Var det verkligen ingen på Delmi eller på justitiedepartementet som reagerade innan det gick så här långt?

Vad blir nästa steg? En granskning av andra borgerliga ledarsidor runt om i landet? Då ligger vi nog illa till även på NWT. Och detta handlar om ett åsiktsspann som numera omfattas av flertalet partier och länder inom EU. Det finns ju även socialdemokrater som är och har varit kritiska mot migrationspolitiken, som till och med stramades åt av den rödgröna regeringen i samband med migrationskrisen hösten 2015.

Tidningsutgivarna har tacksamt nog reagerat kraftigt på detta övertramp. TU påminner också om beslutet från Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) att kvalitetspröva journalistiken inför beslut om eventuellt mediestöd, något som alla remissinstanser från mediebranschen protesterade emot. Thomas Mattsson, som är tillförordnad vd för TU, säger att "det är som om respekten för oberoende medier inte längre råder”.

Så det finns ett mönster i att staten vill utöva en större kontroll över medierna, och detta borde få alla som värnar om en fri och oberoende press att sparka bakut. Det är kanske inte du som drabbas av utfulningen den här gången, men det kan komma nästa eller nästnästa gång.

Fast givet att regeringspartiernas ledande företrädare numera målar ut den legitima oppositionens som en fara för demokratin så är det kanske inte underligt att det uppstått en sådan här kultur på regeringskansliet och dess förment vetenskapliga expertorgan.

Artikeltaggar

Alice Teodorescu MåweDelmiGöteborgs-PostenHanif BaliIvar ArpiJustitiedepartementetLedareMigrationMPRTPer GudmundsonSvenska DagbladetThomas MattssonTU - Medier i SverigeVetenskapsrådet

Läs vidare