Två aktiva eller nyligen aktiva politiker, Claes Pettersson och Aina Wåhlund, båda Socialdemokrater, har tagit del av den mera omdiskuterade visstidspensionen för politiker. Även veteranen Gunnar Nyberg (S) har gjort det.
Någon motsvarighet till den visstidspension som funnits för Arvikapolitiker finns inte på den ordinarie arbetsmarknaden. Visstidspensionen för politiker i Arvika och andra kommuner kunde under vissa förutsättningar betalas ut under 15 år, från och med att politikerna fyllt 50 år och fram till hens 65-årsdag.
Arvikapolitiker får ersättning efter avslutat uppdragFör att ha kunna ansöka om visstidspension, tidigast alltså från 50 år, krävdes minst 36 månaders uppdragstid. För att få full visstidspension krävdes 12 år i uppdraget.
Förre kommunalrådet, Claes Pettersson, fick visstidspension under drygt två år, Aina Wåhlund under ett år.
– Jag tycker min pension är bra och har inte satt mig in i andra system, säger Claes Pettersson. Jag har inte haft någon lön som påverkat den pensionen.
Aina Wåhlund säger:
– Jag har under hela år 2019 haft lön som då reducerat visstidspensionen.
Claes Pettersson, du har ju tidigare tjänstgjort inom IF Metall – hur ser du på att det inte finns något som liknar visstidspensionen på den ordinarie arbetsmarknaden?
– Vi hade ingen stor diskussion lokalt. Vi följde Kommunförbundets rekommendationer, säger Pettersson.
Övergick i ålderspension
Petterssons och Wåhlunds visstidspension övergick sedan i ålderspension, som de har idag. Ålderspension kan enligt Kerstin Adolfsson, löneadministratör på Arvika kommun, jämföras med tjänstepension som många anställda har:
Ålderspension har också Arvikapolitikerna Jan Wettmark (M) och Sten Fransson (S).
Fransson själv anser att ålderspension kan jämföras med tjänstepensionen.
– Det var dessa regler som fanns för pensionssystemet, säger Sten Fransson. Jag har inte begärt någon speciell sak, tjänstemännen berättade vad som gällde. Jag gick dessutom över min tid innan jag blev pensionär. Sedan hade jag även andra uppdrag som inte var pensionsgrundande. Och alla har pension.
”Ingen skillnad mot vanligt folk”
Jan Wettmark var 67 år när han avgick som oppositionsråd. Innan han blev sådan jobbade han som lärare.
– Jag slutade som lärare och jobbade som oppositionsråd i 12 år och då får jag pension för de åren nu.
– Ingen skillnad mot hur vanligt folk har det. Jag ser inget konstigt i detta.