Hoppa till huvudinnehållet

Så ska krogbranschen slå tillbaka efter pandemin

Publicerad:
Företrädare från restaurang- och hotellbranschen träffade riksdagsledamoten Lars Mejern Larsson (S) för att diskutera branschens framtid efter corona.
Företrädare från restaurang- och hotellbranschen träffade riksdagsledamoten Lars Mejern Larsson (S) för att diskutera branschens framtid efter corona. Foto: Helena Karlsson

Företrädare från hotell- och restaurangnäringen träffade riksdagsledamoten Lars Mejern Larsson (S) för att diskutera branschens framtid.

– Att hitta personal är det största hindret just nu. De som har blivit varslade har skolat om sig och fått nya jobb, säger Asmir Ziric, platschef på Royale, Brasseriet och Hörnet.

Företrädare från de två branscherna samlades under tisdagsförmiddagen och lyfte framförallt fram brist på personal som ett av de största hoten mot branschens framtid.

– Jag tror att det kommer ta ett år innan branschen återhämtar sig. Det är som att bygga upp branschen från noll igen. Människor måste utbilda sig, säger James Barjaco, koncernchef för Barjaco group.

– Det är framförallt spetskompetens som kockar och bagare som fattas, säger Anders Gustavsson, delägare i Pinchos och Ankdammen.

Lista: Krogarna som visar fotbolls-EM

För att lösa personalbristen menar företrädarna att myndigheter och kommunen behöver hjälpa till att marknadsföra branschen.

– Jobbsökande måste börja lita på branschen igen, säger Anders Gustavsson.

Flera av företrädarna vittnar om att statens stöd för korttidspermittering dröjer.

– För hotellets del har folk varit permitterade sedan december 2020. De har fått full lön sedan dess. Vi har inte fått en krona, säger Anders Gustavsson.

Riksdagsledamoten Lars Mejern Larsson (S) ska ta med sig branschföreträdarnas synpunkter på korttidspermitteringen.

– Budskapet om korttidspermittering har gått fram, säger han.

Företrädarna för hotellbranschen tror att det kommer att ta längre tid för hotellen att repa sig.

– I Karlstad är vi väldigt beroende av kongresserna. Det är bara ett evenemang planerat i år och nästa år. Vi är beroende av att det är tio arrangemang på CCC varje år som drar 1300 till 1400 personer vardera, säger Michael Österman, hotellchef Best Western Hotel Savoy.

Branschföreträdarna passade också på att ifrågasätta regeringsbeslutet om att stänga krogarna klockan 22.30.

– När jag gick hem från jobbet i fredags var det fest i varenda lägenhet i inre hamn. Det är ju inte så att folk bara slutar att festa för att klockan blir 22, säger Anders Gustavsson.

– Jag tror du har rätt, för någonstans går man ju efter krogen stänger, säger Lars Mejern Larsson.

Artikeltaggar

Asmir ZiricBrasserietJames BarjacoKarlstadLars Mejern LarssonMat och dryck

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.