Hoppa till huvudinnehållet

Regionrådet om Kevins pappas kravlista på psykiatrin

Publicerad:
Regionrådet Marianne Utterdahl (SiV) möter Patrik Skog, Kevins pappa, i ett samtal om vad psykiatrin erbjuder vårdtagare.
Regionrådet Marianne Utterdahl (SiV) möter Patrik Skog, Kevins pappa, i ett samtal om vad psykiatrin erbjuder vårdtagare. Foto: Lisa Olaison NWT

Ett givande och hoppfullt samtal säger både regionrådet Marianne Utterdahl (SiV) och Patrik Skog efter onsdagens möte. De träffades på Artisan i Karlstad och samtalet flöt på i mer än en timme.

Patrik Skog kom väl förberedd med sina förslag förevigade i en lista. Bakgrunden till mötet är Patrik Skogs egen erfarenhet av psykiatrin.

En av punkterna på listan handlar om tillgängligheten.

– Tillgängligheten behövs här och nu, man ska kunna ringa ett samtal dygnet runt och känna sig välkommen men det funkar inte i dag, säger Patrik Skog och berättar om när han kontaktade psykiatrin och blev hänvisad till vårdcentralen.

Kevins pappa om psykiatrins svek: ”Får man inte hjälp i tid, då dör man”Blev illamående av reportaget – nu vill regionrådet träffa Kevins pappa

Marianne Utterdahl håller med om att det finns brister inom vården.

– Vi har utmaningar med tillgängligheten, säger hon och fortsätter.

– Om det fungerar som det ska, ska du kunna ringa till din vårdcentral och direkt få träffa en psykolog utan att läkarkontakt. Ringer man och säger att man mår fruktansvärt dåligt och inte kunnat sova, då ska man få träffa en psykolog eller en legitimerad kurator direkt.

”Jag hoppas att region Värmland skyndar på nu och växlar upp och tar tag i de här punkterna och ser till att det blir handling och inte bara ord.” Säger Patrik Skog om mötet.
”Jag hoppas att region Värmland skyndar på nu och växlar upp och tar tag i de här punkterna och ser till att det blir handling och inte bara ord.” Säger Patrik Skog om mötet. Foto: Lisa Olaison NWT

Ett annat av Patrik Skogs förslag handlar om en akutbil inom psykiatrin, som fungerar som en ambulans.

– Jag tycker den är lika självklar som en ambulans i primärvård. Man får inte skilja på sjukdomstillstånd, vare sig det sitter i huvudet eller på kroppen, säger han.

Pilotprojekt

På den punkten hade Marianne Utterdahl goda nyheter då det redan finns ett beslut om just akutbil inom psykiatrin och den har redan varit ute på ett lyckat pilotprojekt.

– Jag skulle ha åkt med i den, men sen kom pandemin och de som jobbade med det där fick omfördelas till covid-vården, säger hon och blir eftertänksam.

– Det var helt okej under pandemins första del men nu måste vi genomföra det här. Jag säger så att vi har en epidemi av psykisk sjukdom, vi får inte glömma bort det.

Regionrådet Marianne Utterdahl (SiV) påverkas av Patrik Skogs är tacksam över Patrik Skogs engagemang.
Regionrådet Marianne Utterdahl (SiV) påverkas av Patrik Skogs är tacksam över Patrik Skogs engagemang. Foto: Lisa Olaison NWT

Marianne Utterdahl betonar att psykiatrin är ett prioriterat område där det lagts extra pengar.

– Men vi är så många som ska med och jobba åt samma håll och bidra. Vi måste sluta med att säga att det är den andras fel, vi måste börja fundera på vad vi kan göra mer. Det är därför som jag tycker att det är så väldigt bra att få prata med dig nu, säger hon.

Stöttande nätverk

Patrik Skog berättar att han själv har ett bra och stöttande nätverk men vet att det finns de som inte har det. Det är för dem som han har det här samtalet och försöker påverka med sin erfarenhet.

– Jag känner på något vis att kan jag hjälpa någon människa med mitt upprop då kan jag känna mig lite nöjdare. Det är så många som lider.

Marianne Utterdahl säger att hon är tacksam över Patrik Skogs engagemang

– Jag har aldrig trott så mycket på att vi kan förändra det här som jag tror på det nu.

Patrik Skog skrev ner sina förslag i en punktlista som han överlämnade till regionrådet under mötet.
Patrik Skog skrev ner sina förslag i en punktlista som han överlämnade till regionrådet under mötet. Foto: Lisa Olaison NWT

Patrik Skogs förslag till förbättring och utveckling av psykiatrin

Tillgänglighet: Det måste gå att nå fram till psykiatrin oavsett tid på dygnet.

Bemötande och uppföljning: Psykiatrin måste ge ett lugnande intryck och lyssna på patienten.

Jämlikhet mellan vårdkategorier: Det får inte vara skillnad oavsett fysisk eller psykiskt tillstånd.

Akutbil från psykiatrin: Det är lika självklart med en akutbil från psykiatrin som för ambulans inom primärvården.

Förbättring av psykakuten: Det måste ordnas en lugnare miljö för en patient i djup kris som anländer till psykakuten.

Individuell vårdanpassning med hänsyn till bakgrund: Bakgrunden kan ha en avgörande roll för hur en behandling bör genomföras och vilka trauman som finns med.

Bättre kommunikation mellan regionens psykavdelningar: Det är viktigt för att kunna sträva för en gemensam och heltäckande förbättring.

Skapa tilltro till psykiatrins arbete: Genom förbättrad information till allmänheten och besök till skolor och arbetsplatser.

Källa: Patrik Skog

Artikeltaggar

ArtisanKarlstadMarianne UtterdahlPolitikPsykiatriska öppenvårdenPsykiatriska slutenvårdenRegion VärmlandVård och omsorgVuxenpsykiatri

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.