Praktskandalen i Molkom: ”Passion och kärlek!”

Publicerad:
WilhelminaTisell var fru till rektorn på skolan där poeten Erik Axel Karlfeldt vikarierade. En förbjuden romans ledde till en praktskandal. Nu får historien liv. Foto: Anna Ollson/Okänd

En förbjuden romans blev århundradets stora värmländska skandal.

Rektorsfrun i Molkom och den yngre poeten skapade ett tumult som fortfarande lämnar avtryck i populärkulturen, trots att det är 125 år sedan allt hände.

Nu får skandalen nytt liv genom gruppen Wermlandica.

Den ödesdigra romansen mellan rektorsfrun Wilhelmina Tisell – kallad ”Mina” – och den yngre poeten Erik Axel Karlfeldt har gett namn till Kärleksstigen i Molkom. Wilhelmina Tisell brevväxlade med Selma Lagerlöf och var av finare familj – hennes bror Hjalmar Hammarskjöld blev senare statsminister och en av de edsvurna i Svenska Akademien. Poeten var Erik Axel Karlfeldt, han hade Gustaf Fröding som mentor och kom postumt att tilldelas Nobelpriset i litteratur.

– Det var en riktig praktskandal, börjar Robert Åslund begeistrat.

Han är drivkraften bakom bandet Wermlandica som tonsätter poesi.

– Jag berättar en hel del kring den musik som vi framför, så Wermlandica är så mycket mer än bara musik. Det finns ofta väldigt fascinerande historier kring dikter och de som skrev dem.

Med Wermlandica har han tidigare tonsatt lyrik av bland andra Gustaf Fröding, Barbro Lindgren och Nils Ferlin. I dagarna har bandet släppt en ep med titeln "Karlfeldt i Molkom".

– Vi lyfter fram kulturhistoria, Värmlandshistoria. Just den här historien om Karlfeldt ramlade jag över när jag läste om Fröding. De träffades i Uppsala när Karlfeldt just publicerat sin första diktsamling. Karlfeldt kom då från Molkom där han hade vikarierat som svensklärare och kärat ner sig i rektorns fru.

"Wilhelmina rusande efter honom"

Robert Åslund beskriver hur den unge, ståtliga poeten Karlfeldt kom till Molkom och fattade tycke för Wilhelmina Tisell. Kärlekshistorien utspelade sig för ganska exakt 125 år sedan.

– Hon levde i ett olyckligt äktenskap och trivdes inte direkt i trakten. Hon var van storstadens kulturutbud, kanske att hon hade mer gemensamt med Karlfeldt.

Efter nästan två terminer vid folkhögskolan i Molkom beslutade sig Erik Axel Karlfeldt för att lämna tjänsten. En tidig morgon packade han sina saker och gav sig av ner mot tågstationen.

– Det finns vittnen som såg hur Wilhelmina kom rusande efter honom. Hon klev också på tåget som lämnade Molkom. Om det var planerat eller inte, är det ingen som vet.

Paret skiljdes dock åt redan i Deje som då var nästa station.

– Rektorn gav sig i väg efter tåget med häst och vagn! I Deje fick han Wilhelmina att gå av tåget och följa med honom hem. Exakt vad som sades eller hände vet man inte, det finns inga dagboksanteckningar eller liknande kring de här händelserna. Det enda som finns är några av dikterna som Karlfeldt skrev vid den här tiden som tros handla om Wilhelmina. Det här var ju hans stora förälskelse, såklart en stor händelse i hans liv.

Robert Åslund och Wermlandica har tonsatt Erik Axel Karlfeldt.
Robert Åslund och Wermlandica har tonsatt Erik Axel Karlfeldt. Foto: Pressbild

Ett illasinnat rykte

Diktsamlingen som följde innehåller bland annat dikterna "Du ler" och "Irina". Båda har nu tonsatts av Robert Åslund.

– Alla anser att de är skrivna till "Mina".

Vad i de där dikterna väckte ditt intresse?

– Människoödet bakom dem. Hela den här historien rymmer så mycket, anledningen till att Karlfeldt hamnade i Molkom från första början till exempel – det var mer eller mindre en slump. Han hade fått ett rykte efter sig på den skola han undervisade vid i Stockholm. Det var en såkallad samskola med både flickor och pojkar. Ovanligt vid den här tiden.

Det illasinnade ryktet gav honom avsked, men med väldigt goda vitsord. Den första tjänst han såg var den som svensklärare i Molkom.

– Därför blev den Värmland för honom. Han var en man som förstörde för sig själv i livet. Sociala katastrofer!

En ödets ironiska twist

Kärlekshistorien i Värmland fick inte det abrupta slut som rektorn säkert hade planerat. Wilhelmina lyckades skilja sig och flyttade till Stockholm där hon efter ytterligare tio år bodde på Karlavägen, samma adress som Erik Axel Karlfeldt hade vid den tiden.

– Mina hade fått hjälp med flytt och skilsmässa av sin bror Hjalmar Hammarskjöld. Han och Karlfeldt var verkligen inte vänner, han såg poeten som den som hade förstört livslyckan för sin syster och skapat hela den omfattande skandalen.

När brodern senare blev statsminister och invald i Svenska Akademien var det – med en ödets ironiska twist – Erik Axel Karlfeldt som i egenskap av ständig sekreterare fick välkomna honom in i akademien.

Samlat in bröllopskort

Det är en gedigen kärlekshistoria som rinner genom orden som Robert Åslund nu klätt i musik.

– Med Wermlandica vill vi levandegöra poesin och människorna runt om. Här finns passion och kärlek! När jag läser dikten kommer i regel musiken till mig. Det dyker upp en melodi. Lite som om melodin alltid har funnits där inne i orden.

Nyligen släpptes en video till Wermlandicas tolkning av "Du ler" där bandet har uppmanat vänner och bekanta att bidra med sina bröllopsbilder.

– Dikten handlar om kärlek på äldre dar. Det finns en känsla av silverbröllop i den och det har vi tagit fasta på. Med alla bröllopsbilderna, vi fick med dryga tjugotalet, vill vi hylla kärleken. I nästa video, till låten "Irina", ska vi gestalta händelsen vid tågstationen i Molkom. Det blir som en liten film med skådespelare.

Wermlandicas ep "Karlfeldt i Molkom" finns ute nu.

FAKTA: Robert Åslund & Wermlandica

Bandets medlemmar: Robert Åslund, Isabelle Ringsåker, Lisa Stjernberg, Sofia Folke, Peter Kjellman och Tobias Pettersson.

Artikeltaggar

DejeKarlavägenKärleksstigenMänskligtMolkomMusikNils FerlinNöje/KulturPoesiPopSelma LagerlöfVisaWermlandica

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare