Insändare: Mat är en mänsklig rättighet

Insändare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Foto: Fredrik Sandberg TT
Kommunerna följer inte socialstyrelsens regler om att förebygga undernäring hos äldre personer som anlitar hemtjänst. Politiker och chefer behöver införskaffa sig mer kunskap om äldres vårdbehov.

Kompetensen hos den personal som jobbar inom hemtjänsten kan vara bristfällig. Många av de anställda har inte ens den tvååriga utbildning som Socialstyrelsen kräver.

Våra äldre och ofta lite dementa släktingar får sakta tyna bort av undernäring. De drabbas av depressioner och ohälsa. Enligt studier som utförts vid Jönköpings universitet så riskerar hälften av de undernärda att dö av svält.

Det är sällan man sätter in specifika åtgärder som förebygger undernäring. En äldre person bör äta fem mål om dagen. De bör äta ofta för att aptiten avtar.

Min bror anlitar hemtjänst men han tappade snabbt i vikt av olika orsaker. Vi som är nära anhöriga fick själva gripa in för att rädda hans liv. Han var nere i 47 kilo som värst. Med personlig omsorg, smakrik mat och sällskap vid måltiderna återvände han sakta till livet och gick upp i vikt igen. En vanlig våg och sunt förnuft visade att han behövde hjälp.

Vad vi efterlyser är vaken och kunnig personal som fångar upp de äldres behov.

Där finns brukare inom hemtjänstens kundkrets som blir förbisedda och får lida i onödan. De äldre i släkten är ju GULD VÄRDA. De har betalat skatt under hela sitt liv, och MAT ska de ha för det är en mänsklig rättighet.

Anhörig

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.