Hoppa till huvudinnehållet

Anders Tegnell om utbrottet av den indiska varianten i Värmland

Publicerad:
Foto: Janerik Henriksson/TT

Totalt 71 fall av den indiska varianten har hittats i Sverige – och en tredjedel av dem i Värmland.

Men statsepidemiologen Anders Tegnell bedömer risken som relativt låg att den ska spridas från länet.

– Man har i stor utsträckning rätt bra koll på de smittkedjor som finns, säger han.

Värmland var den region som var näst värst drabbad under förra veckan. Bara Norrbotten, som haft en besvärlig försommar ur ett coronaperspektiv, hade fler fall per 100 000 invånare.

Anders Tegnell om utbrottet på Engelska skolan: "Enda länet som går så här"

I utbrottet i Värmland finns också spridning av den så kallade deltavarianten av coronaviruset. En variant som sannolikhet är mer smittsam och som först upptäcktes i Indien.

– Vi ser större utbrott och mer omfattande smittspridning i två regioner: Värmland och Blekinge, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog vid torsdagens myndighetsgemensamma pressträff.

Region Värmland inför lokala råd – 24 fall av indiska varianten bekräftade

Han säger att man såväl i Blekinge som Värmland har vidtagit omfattande åtgärder. I till exempel Värmland har som bekant lokala råd införts för att framför allt hindra barn och unga i olika åldrar och från olika platser att mötas, som NWT berättat om.

– Man har i stor utsträckning rätt bra koll på de smittkedjor som finns där. I Värmland är det framför allt ifrån skolor. I Blekinge är det lite mer blandat, säger statsepidemiologen vidare.

”Inga tecken”

För att möta hotet från just denna variant kommer man nationellt att skärpa hanteringen av identifierade fall av viruset.

Dessutom kommer man börja med typnings-PCR igen, som är ett sorts snabbtest för mutationer.

– De kommer utökas snabbt i hela landet, säger Anders Tegnell.

Totalt har 71 fall av varianten bekräftats i hela Sverige. 24 av dem hittas i Värmland. Men det finns en viss fördröjning i rapporteringen.

Nu skjuter R-talet i höjden – Värmland har klart högst i landet

På fråga om hur stort i antal utbrottet kan vara hänvisar Anders Tegnell till Region Värmland. Men han säger samtidigt att det än så länge ganska begränsat till skolmiljön och miljöer med barn och unga vuxna.

Hur stor risk är det att virusvarianten sprider sig härifrån till andra regioner?

– Inte jättestor. Det finns fall av den här varianten lite överallt i Sverige. Att det skulle sprida sig från just det här utbrottet i Värmland, det vet vi inte. Men det finns inga tecken på något sådant i dag.

Viruset sprider sig främst i åldersgrupperna 13–19 i länet. De äldsta där går att vaccinera, bör man ändra på strategin?

– Inte snabbt på det här viset. Det är fortfarande väldigt små grupper som nu har drabbats. Det är fortfarande ålder som är den dominerande faktorn för att bli allvarligt sjuk, säger statsepidemiologen och fortsätter:

– Det är allvarlig sjukdom som vaccin i första hand ska hantera. Inte spridning i skolmiljö eller liknande. I det här läget, med den vaccinationskampanjen som pågår, finns det ingen anledning att bytta vaccinstrategi.

Så undviker du att smitta andra

Du ska stanna hemma om du känner dig sjuk, även om du har milda symtom.

Tänk på att hålla avstånd till andra, både inomhus och utomhus.

Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten, minst 20 sekunder. Går inte det kan man använda handsprit med minst 60 procent alkohol.

Hosta och nys i armvecket. Undvik att röra vid ansiktet.

Läs mer:

Här är alla smittade i april – det området drabbades värstStor intervju med smittskyddsläkaren om endemi, nya risker och den sista vågenStor intervju med överläkaren Johan Styrud: Jag har förlorat kollegor i smittanEfter smitta, antikroppar och vaccin – Johanna, 31, fick covid-19 igenAvslöjar: Områden i Karlstad och Hammarö bland de värst drabbade i marsLinda, 44, förlorade sin pappa i covid-19 – anmäler sjukhusetFöräldrarna om Adam Alsings död: ”Vi saknar honom så oändligt”Minns du hur det såg ut innan pandemin?178 dagar på sjukhus – Hammaröbon Christer, 55, vårdades med konstgjord lungaStatistik: Så många bekräftade coronafall har Värmland

Artikeltaggar

Anders TegnellCoronavirusetFolkhälsomyndighetenVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.