Hoppa till huvudinnehållet

Värmländska stjärnor ställs mot Europas bästa herrar: ”Spöa skiten ur killarna”

Publicerad:
Jenny Haglund är en av golfstjärnorna som gör upp om segern och en miljon euro i unika tävlingen på Vallda GK i helgen.
Jenny Haglund är en av golfstjärnorna som gör upp om segern och en miljon euro i unika tävlingen på Vallda GK i helgen. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Imorgon, torsdag inleds en historisk golftävling med världsunikt format på Vallda GK i Kungsbacka.

De bästa tjejerna och killarna på Europatouren spelar mot varandra i samma tävling.

– Jättekul att få vara med om något helt nytt. Jag tror på konceptet, säger Jenny Haglund – som även laddar för en återkomst på LPGA-touren.

I det historiska startfältet finns två tjejer från Karlstad GK, Jenny och Filippa Möörk.

– Nu får vi gå ut och spöa skiten ur killarna, skrattar Filippa.

Båda har avverkat ett inspelsvarv.

– Jag gillar att spela på linksbanor så det här ska nog passa mig, men det är omöjligt att förutse vilka chanser jag har. Det är så många faktorer som spelar in, hur de sätter upp banan, om det blir blåsigt och mycket annat, säger Jenny.

Tävlingen, som ingår i herrarna och damernas Europatourer, spelas torsdag till söndag.

I vilka spelmoment skiljer det minst mellan herrar och damer?

– Puttningen och så är det bara små skillnader när vi chippar. Störst skillnad är det i längd, höjd, spinn och i förmågan och få fast bollarna.

Åter på LPGA

Jenny laddar även för en comeback på LPGA-touren i USA.

– Jag är inne i en tävling i Texas efter midsommar, men i första hand ska jag bygga självförtroende på Europatouren i år.

Hon har en 16:e plats som bäst i år. Jenny som har en seger på Europatouren på meritlistan.

Filippa Mörk är också förväntansfull:

– Ett kul initiativ. Jag hoppas på fler som hjälper till att lyfta fram damgolfen ytterligare. Det här har ju aldrig hänt på så hög nivå tidigare och därför blir det en av de roligaste tävlingar jag spelat.

Hur var inspelsvarvet?

– Det kändes bra. Banan är jättefin. De kommer att sätta upp oss lite kortare än herrarnas så att vi får ungefär samma klubbor in mot green. Jag tror vi har en bra chans att matcha killarna. Det vore häftigt om en tjej lyckas vinna. Fantastisk PR för damgolfen.

Jämställd tävling

Filippa har spelat två tävlingar på Europatouren i år. Hon missade cupen i båda, men med bara ett slag i Italien. Härnäst väntar spel i Holland efter midsommar.

I Scandinavian Mixed snackar vi verkligen om jämställdhet. 78 tjejer och 78 killar tävlar om samma prischeck, en miljon euro, och om samma prisbuckla.

– Det ska bli väldigt spännande att se hur de sätter upp banan med ruff och allt så att den blir rättvis åt båda hållen, säger Fredrik Eliasson.

Han är Filippa och Jennys tränare i Karlstad GK.

– Detta är naturligtvis unikt och något helt nytt för mig men det är en utmaning som jag antar med glädje. En lyckad tävling i efterhand vore att vi lyckas få ungefär hälften herrar och hälften damer att klara kvalgränsen. Det kommer ju naturligtvis inte att bli exakt men målsättningen är någonstans runt 50–50, berättar Tournament Director Mikael Eriksson för svenskgolf.se.

Mer rull

Han konstaterar också:

– Med banans hårda fairways kommer damerna att få mer rull då de spinner sina drives mindre än männen, vilket man också behöver ha med i tankarna. Vissa av hålen kommer att spelas tuffa för herrarna, lättare för damerna och vice versa.

Tävlingens ambassadörer är inte vilka som helst, Annika Sörenstam och Henrik Stenson. Sveriges två bästa golfspelare genom tiderna. Och två av världens bästa.

Artikeltaggar

Annika SörenstamFilippa MöörkGolfHenrik StensonJenny HaglundLPGA-touren

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.