Replik: Sänkt rösträttsålder fel väg att gå

Publicerad:
Vi ser däremot en stor risk med att sänka rösträttsåldern i de kommunala valen då det är ett stort ansvar man har som väljare, skriver Jesper Holmgård. Foto: LARS PEHRSON / SvD / TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Ytterst få skulle nog tycka det vore lämpligt att ha 16-åriga ledamöter i en gymnasienämnd eller i socialnämnden med det ansvar det innebär, skriver Jesper Holmgård.

Svar till Hanna Thessén med flera (NWT 1/6).

Tisdagen den 1 juni skriver Hanna Thessén med flera i NWT att åldern för rösträtt i dem svenska kommunalvalen bör sänkas till 16 år. Vi i Moderata ungdomsförbundet Karlstad anser att detta är fel väg att gå. Att fler unga intresserar sig för samhällsfrågor och politik är något vi alla bör vara glada för och inte minst vi som är aktiva i ett ungdomsförbund.

Vi ser däremot en stor risk med att sänka rösträttsåldern i de kommunala valen då det är ett stort ansvar man har som väljare. Detta är ett av flera ansvar man får på den dag man fyller 18 år och skulle vi sänka rösträttsåldern finns risken att man urholkar myndighetsåldern. Vi tror istället på en stärkt myndighetsålder då man bör få fler möjligheter att påverka sitt eget liv från den dag man blir vuxen.

Med samma argument som används för att sänka rösträttsåldern skulle man även kunna implementera på annat som exempelvis sänkta åldersgränser för att gå ut på krogen. Denna risk vill vi inte ta, vi vill inte lägga för stora ansvar på barn. Ska man få rösta från den dag man fyller 16 måste man även kunna vara valbar vid det tillfället.

Så skriver du en debattartikel

Ytterst få skulle nog tycka det vore lämpligt att ha 16-åriga ledamöter i en gymnasienämnd eller i socialnämnden med det ansvar det innebär. Skulle det vara bra att barn sitter med och beslutar i familjeärenden? Få unga vet nog dessutom vad det innebär att tillhandahålla stora summor pengar och då är det tveksamt att man som barn ska få vara med och bestämma över skattebetalarnas pengar.

Inte heller tror vi att många ungdomar ens är medvetna om vem som är kommunstyrelseordförande i sin egen kommun. Vi tror istället att det är bättre att främja demokratin genom att fler minderåriga blir aktiva i ungdomsförbund och får vara med att påverka ett partis politik på riktigt.

Jesper Holmgård

Vice ordförande, Moderata Ungdomsförbundet Karlstad

Artikeltaggar

DebattKommunpolitikMUFRösträttUngdomarVal

Läs vidare