Situationen i Värmland är allvarlig.
Smittskyddsläkarna inför nu nya lokala rekommendationer för att bromsa smittspridningen.
Detta efter att en mer smittsam indisk virusvariant befaras ha fått samhällsspridning.
På grund av det akuta läget i Värmland kallade smittskyddet tillsammans med landshövdingen Georg Andrén till presskonferens med kort varsel.
Anledningen? Coronakurvorna går åt fel håll.
Så inledde Anna Skogstam pressträffen på onsdagen:
– Vi är rädda att det ska ta ytterligare fart.
Det är framför allt i åldersgruppen 13–19 år som smittspridningen ökat, till exempel med koppling till skolutbrott. Men även i vissa äldre åldersgrupper har fallen ökat.
Geografiskt sett har ökningen slagit till i Karlstad, Hammarö, Kil och till viss del Kristinehamn.
Nu vill Smittskydd Värmland tillsammans med Folkhälsomyndigheten försöka bromsa utvecklingen ”som oroar väldigt mycket”, som Anna Skogstam uttrycker det.
Därför införs lokala rekommendationer:
• Cuper och läger, inklusive dagläger och kollo ställs in/pausas. Undantag kan göras för extra utsatta grupper där aktiviteter kan genomföras under smittsäkra former.
• Enstaka matcher och tävlingar genomförs endast lokalt, vilket innebär i första hand inom den egna kommunen, i andra hand i grannkommunen. Deltagare från andra regioner bör undvika att delta i matcher och tävlingar i Värmland.
• Träningar där deltagarna mixas från olika grupper undviks.
• Regler för vaccinerade kontakter ändras i Värmland. Tidigare ansågs man vaccinerad efter en spruta, nu är det i stället när personen har fått två doser varav andra dosen för minst två veckor sedan. Det här gäller från och med fredag den 11 till och med söndag den 27 juni. (För uppdaterade rutiner se Smittskydd Värmlands webbplats.)
Därför har smittan ökat
Att smittan har ökat i Värmland bedöms ha flera orsaker:
– Vi tror att det är en kombination av minskad efterlevnad, särskilt efter den 1 juni. Dessutom har vi indikationer på att det finns en samhällsspridning av deltavarianten, som WHO kallar en av de indiska virusmutationerna, säger smittskyddsläkaren Ingemar Hallén.
Flera studier talar för att just denna virusvariant är mer smittsam än den brittiska, som tros ha tagit över helt i Värmland och är smittsammare än ursprungsviruset, förklarar Ingemar Hallén.
Dessutom finns det viss data som också tyder på att den kan ge en ökad sjuklighet.
– Vad som är positivt är att det kommer färska rapporter från Storbritannien som visar att vaccineffekten efter två doser är ungefär lika bra, säger han.
Efter en dos är det dock inte lika bra, förklarar han vidare:
– Här finns all anledning att verkligen ta sina båda två doser när man får möjlighet och erbjudande till det.
Det var på tisdagskvällen som många fall av varianten bekräftades och det är en av anledningarna till varför Smittskydd Värmland tvingats agera så snabbt.
– Ibland går det väldigt fort, säger Anna Skogstam, som tidigare förespråkat att man håller en samlad nationell linje vad gäller restriktioner.
Totalt har 24 fall av varianten bekräftats, och den har hittats i kommunerna Karlstad, Hammarö och Kil. Fler prover har skickats in till Folkhälsomyndigheten och svar förväntas inom den närmsta veckan.
Den försämrade efterlevnaden till restriktionerna har länsstyrelsen noterat:
– Det var inte så oväntat egentligen, att när vi väl släpper på så blir vi lite för ivriga på att umgås och vi blir faktiskt lite oförsiktiga, säger landshövdingen Georg Andrén och tillägger:
– Nu måste vi verkligen göra en kraftansträngning. Läget riskerar att förvärras om vi inte hjälps åt.
Så undviker du att smitta andra
Du ska stanna hemma om du känner dig sjuk, även om du har milda symtom.
Tänk på att hålla avstånd till andra, både inomhus och utomhus.
Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten, minst 20 sekunder. Går inte det kan man använda handsprit med minst 60 procent alkohol.
Hosta och nys i armvecket. Undvik att röra vid ansiktet.
Läs mer:
Här är alla smittade i april – det området drabbades värstStor intervju med smittskyddsläkaren om endemi, nya risker och den sista vågenStor intervju med överläkaren Johan Styrud: Jag har förlorat kollegor i smittanEfter smitta, antikroppar och vaccin – Johanna, 31, fick covid-19 igenAvslöjar: Områden i Karlstad och Hammarö bland de värst drabbade i marsLinda, 44, förlorade sin pappa i covid-19 – anmäler sjukhusetFöräldrarna om Adam Alsings död: ”Vi saknar honom så oändligt”Minns du hur det såg ut innan pandemin?178 dagar på sjukhus – Hammaröbon Christer, 55, vårdades med konstgjord lungaStatistik: Så många bekräftade coronafall har Värmland