Bröderna James och Per Gegg skulle testa något nytt när de flyttade till Sverige för sju år sedan. Det slutade med en älgpark.
I dag är Värmlands moose park utanför Ekshärad så populär att bröderna börjar få svårt att hinna med.
Släkten på mammas sida kommer från Värmland. Själv är han född i Göteborg, uppväxt i engelska Kent och är enligt egen utsago ”urdålig på svenska”. Vad han däremot är bra på är älgar.
– När jag har sålt alltihop och gått i pension kommer jag väl fortfarande att komma hit med rullatorn för att kolla att de har matat älgarna ordentligt, säger James Gegg.
Ett skämt som syftar på att han lever och andas parken som han driver tillsammans med brodern Per och pappa Tim.
Värmland enda
Älgparken, Värmlands enda, ligger i Holeberg utanför Ekshärad. James Gegg tar emot på anläggningen där han för närvarande har sex älgar, tre kor och tre tjurar. Hägnen är nybyggda och det finns planer på att utöka verksamheten.
– Vi ska skaffa dovhjortar. Inte i år, men kanske nästa säsong.
James och brodern Per flyttade från Seven Oaks i England till Sverige 2014. James är egentligen född i Göteborg, men ser sig själv som engelsk.
– Vi har rötter här i Värmland på min mammas sida så vi brukade komma hit på somrarna. Vi hade egentligen bara en idé att åka till Sverige för att testa något nytt så planen var inte att ha en älgpark. Men så sprang vi på Harold som behövde någon som tog hand om det här stället.
Harold de Wit och hans fru Nathalie startade älgparken omkring 2010, men ville flytta hem till Nederländerna. Bröderna Gigg började sköta parken åt paret de Wit, vilket på den tiden inkluderade passning av alpackor.
– Vi hade hand om Harolds alpackor under tiden de letade efter ett ställe i Nederländerna. De hade 27 stycken här. De jobbar fortfarande med alpackor, säger James.
Köpte 2017
Efter tre år, i början av 2017, köpte bröderna älgparken av Harold de Wit.
– Jag är glad att vi köpte det här stället, det är en bra park och ett bra jobb, säger James.
Jobbet är en heltidssyssla. Älgarna ska ha mat varje dag, vilket – förutom pellets – innebär ganska stora mängder ris.
– Det är det största jobbet, att se till att de har färsk mat. Du behöver ha tillgång till skog. Det här området är väldigt bra, det är mycket folk som har ris.
Ovanpå daglig mathantering av älgarna, vilket tar sina modiga timmar på en dag, ska underhållet skötas med hägn och annat på gården och marknadsföring och bokningar för själva verksamheten.
– Allt sammantaget är det ganska mycket jobb. Men det är bra, jag tycker om att arbeta utomhus. Förutom på vintern, säger han och skrattar.
– Om du ska jobba utomhus med djur på vintern så måste du ha en passion för djuren.
Och det har han onekligen. På anläggning finns sex älgar. Lotta, som är ålderkvinna i sammanhanget, är kvar sedan paret de Wits dagar. Det senaste tillskottet är en tjur som inte är riktigt så sällskaplig som de övriga.
– Han tycker inte om att bli vidrörd, men det kan gå bra när man ger honom mat, säger James och kliar försiktigt den ätande älgen mellan hornen.
– Han måste lära sig att det inte är farligt.
Hur älgar fungerar
Upplevelsen i parken är inte bara att få se och klappa älgarna. En guidad tur innebär en introduktion till hur älgar fungerar, både som djur och som kulturell företeelse.
– Älgar är något av en motsägelse, det beror på säsong och individ. Så länge du förstår dynamiken bland älgar är de ganska trygga djur.
– Jag vill att folk ska lära sig om djuren, hur de fungerar i det vilda. Att du inte kan släppa ut barn hur som helst nära älgar, men också att om du vill se en älg så kan du inte åka ut mitt på dagen i juli. Jag har till och med haft gamla jägare här som säger att de har lärt sig saker om älgar som de inte visste.
Det dagliga arbetet gäller för lågsäsong. Parken har förvisso öppet året runt, men under hösten och vintern trillar det in ströbesökare. Sommaren är en helt annan sak.
– Sommaren är helt galen, vi har kanske 15 000 besökare under en säsong. 2017-2018 var det hysteriskt, vi hade inte ett ordentligt bokningssystem och folk dök upp överallt. Skriv det i artikeln, folk behöver kolla vilka öppettider vi har.
Svårt 2018
Men det fanns andra bekymmer rekordsommaren 2018. Älgar är bra på att hantera kyla, men om det blir för varmt är det värre.
– 2018 var en väckarklocka att vi var tvungna att anpassa för mer värme. Att se till att de har vatten och skugga. Det var många älgar i det vilda som dog 2018 och många kalvar som blev lämnade utan mamma.
James läste miljökemi på universitet och när han flyttade till Sverige var tanken att ägna sig åt någon form av jordbruk, även om det kom som något av en överraskning att han helt plötsligt var ägare till en älgpark. Han vill dock att verksamheten ska ha ett större sammanhang än att bara vara ett utflyktsmål.
– Folk kan komma i kontakt i naturen. Jag menar det inte på något grönt trädkramar-sätt, men att faktiskt vara ute i naturen. Jag vill att folk ska kunna se älgarnas plats i ekologin. Och i kulturen, det finns en gammal koppling mellan byte och jägare i de här trakterna och där är älgen viktig.