Fotbollsbossens passning till Region Värmland

Publicerad:
Nya rekommendationer riktas mot idrottsrörelsen. Hur det kommer påverka den värmländska fotbollen är i nuläget oklart. Foto: Lisa Olaison

Region Värmland inför nya lokala rekommendationer.

Flera av dem är direkt riktade mot idrottsrörelsen, något som får Daniel Svedberg på Värmlands Fotbollförbund att reagera.

– Jag förstår inte logiken, säger han.

Med anledning av att coronakurvorna i länet går åt fel håll dras det nu i handbromsen – igen.

De nya lokala rekommendationerna, som gäller från och med fredag och två veckor framöver, lyder:

• Cuper och läger, inklusive dagläger och kollo, ställs in eller pausas. Undantag kan göras för extra utsatta grupper under säkra former.

• Enstaka matcher och tävlingar ska genomföras lokalt. Det innebär i första hand inom kommunen, i andra hand grannkommunen. Deltagare från andra regioner bör undvika matcher och tävlingar i Värmland.

• Träningar där deltagare från olika grupper mixas ska undvikas.

• Regler för vaccinerade kontakter ändras i Värmland. Tidigare ansågs man vaccinerad efter en spruta, nu är det i stället två veckor efter den andra dosen.

Förstår inte logiken

Att nästintill samtliga rekommendationerna riktar sig mot just idrottsrörelsen har Daniel Svedberg på Värmlands Fotbollförbund svårt att köpa.

– Smittspridningen inom idrotten är nästan obefintlig enligt deras egna statistik och grafer. Samtidigt vill man nu stänga ner den, jag förstår inte logiken. Är DET lösningen på problemet? Det blir som att bota en översvämning med ett sugrör, säger han.

Daniel Svedberg, kanslichef på Värmlands Fotbollförbund, ifrågasätter utformningen av de nya rekommendationerna.
Daniel Svedberg, kanslichef på Värmlands Fotbollförbund, ifrågasätter utformningen av de nya rekommendationerna. Foto: Mikael Lindblom

Det är framför allt i åldersgruppen 13–19 år som smittspridningen ökat, till exempel med koppling till skolutbrott. Men även i vissa äldre åldersgrupper har fallen ökat.

Geografiskt är ökningen störst i Karlstad, Hammarö och Kil.

– Finns det en rädsla för hela samhället i sig, så stäng ner – inga problem, vi är på. Men varför är det alltid inom idrotten som den här typen av insatser görs? Gå ner på stan en solig kväll eller Bergvik köpcenter och kolla hur det ser ut, jag förstår inte, säger Svedberg.

Han poängterar:

– Jag är inte kritisk till beslutet att införa nya restriktioner men jag kan verkligen inte förstå varför det bara är idrottsrörelsen som får stå tillbaka.

”Största respekt”

Daniel Svedberg vill även vara tydlig med att han inte är arg utan uppgiven.

– Jag har största respekt för pandemin men jag kan, som sagt, inte se logiken i det här.

Hur Region Värmlands nya besked eventuellt kommer påverka diverse serier i länet är inte spikat.

– Det är något vi får diskutera de närmsta dagarna men vår generella hållning är att vi spelar lokal fotboll, vilket man enligt de nya rekommendationerna får.

Region Värmland inför lokala råd – 24 fall av indiska varianten bekräftade

Artikeltaggar

Daniel SvedbergFotbollRegion VärmlandSmittskydd VärmlandSportVärmlands fotbollförbund

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare