Hoppa till huvudinnehållet

Sverige behöver en ny grön skogspolitik

Publicerad:
Skydda mer skog och modernisera naturvården. Markägare behöver få bättre ersättning och villkor när de vill skydda värdefull skog och natur, skriver Cecilia Boman Lindström med flera.
Skydda mer skog och modernisera naturvården. Markägare behöver få bättre ersättning och villkor när de vill skydda värdefull skog och natur, skriver Cecilia Boman Lindström med flera. Foto: Miljöpartiet

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Miljöpartiet vill ha ett hållbart skogsbruk som värnar biologisk mångfald och skapar robusta ekosystem som gör oss bättre rustade för klimatförändringar, skriver Cecilia Boman Lindström med flera.

Skogen är viktig för många. Den är hem åt en stor del av vår biologiska mångfald, viktig för friluftsliv och för klimatet – markerna och den växande skogen binder kol, och rätt använda kan skogsprodukter bidra till klimatmålen. Skogen är central för flera näringar, som skogs-, ren- och besöksnäringarna, som alla är beroende av hållbart skogsbruk för att klara sig på sikt. Därför behövs en ny grön skogspolitik.

Så skriver du en debattartikel

Sveriges skogslandskap har genomgått en kraftig förändring sedan trakthyggesbruket med kalhyggen slog igenom förra seklet. Djur och växter har trängts tillbaka och den biologiska mångfalden drabbats hårt – globalt och nationellt sett ett lika stort hot mot mänskligheten som klimatkrisen.

Miljöpartiet vill ha ett hållbart skogsbruk som värnar biologisk mångfald och skapar robusta ekosystem som gör oss bättre rustade för klimatförändringar.

1. Skydda mer skog och modernisera naturvården. Markägare behöver få bättre ersättning och villkor när de vill skydda värdefull skog och natur. I dag tar det cirka sex veckor att få tillstånd att avverka skog, men upp till tio år att få den skyddad.

2. Det måste bli mer lönsamt att bruka skogen utan att förbruka artmångfald eller kolsänkor. Vi vill underlätta långsiktig förvaltning, mångbruk och moderna, naturnära brukningsmetoder.

3. Skogspolitiken måste ge bra förutsättningar för friluftsliv i alla dess former – svampplockning, rekreation, naturturism och mycket mer.

Människor som älskar skogen är dess starkaste skydd. Vi är många som älskar skogen.

Cecilia Boman Lindström (MP)

Väse, språkrör för MP Värmland

Jesper Johansson (MP)

Borgvik, språkrör för MP Värmland

Maria Gardfjell (MP)

Uppsala, riksdagsledamot och vice ordförande i miljö- och jordbruksutskottet

Rebecka Le Moine (MP)

Linköping, riksdagsledamot och talesperson inom biologisk mångfald

Artikeltaggar

Biologisk mångfaldCecilia Boman LindströmDebattFriluftslivJesper JohanssonKlimatMiljöpartietRebecka Le MoineSkogSkogsbruk