Onödig cykelbro

Ledare
PUBLICERAD:
Onödigt dyr cykelbro över Klarälven.
Foto: Anders Hanson

Planerna på den omdiskuterade kombinerade gång- och cykelbron mellan Råtorp och Färjestad stoppades för två år sedan då de kostnaderna rusade i höjden. Det hade helt enkelt blivit för dyrt i förhållande till vad man skulle få ut av den. Och det var lika bra det. Den var mer ett uttryck för särskilt Miljöpartiets cykelvurm än något annat.

Nu är dock planerna tillbaka, och det på grund av att staten genom Trafikverket öppnat upp plånboken lite mer när det gäller medfinansiering. Men även om Karlstads kommun får 35 statliga miljoner så måste de ändå punga ut med 40 miljoner kronor själva, minst. Istället tror kommunen att man kan pressa kostnaderna den här gången, men det är ju långt ifrån säkert. Erfarenheten säger att alla infrastrukturprojekt snarare blir dyrare vid genomförandet.

Därför säger lite förvånande Socialdemokraterna nej till bron. Det är nog mer ett utslag över att på senare tid ständigt vara mot alltid – från Muminpark till Månsberget och nu cykelbron – än något annat. Likväl har de landat rätt. Det torde finnas bättre saker att lägga 40 miljoner på än en cykelbro.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.