Höjd sänkning

Ledare
PUBLICERAD:
Blir det sänkt?
Foto: Tommy Andersson

De styrande rödgröna partierna i Hammarö kommun (Socialdemokraterna, Vänstern, Centern och Miljöpartiet) vill sänka skatten, med bara med 20 öre och först 2023. Det förvånande är kanske att de alls vill sänka skatten, men den är å andra sidan rekordhög som den är. 23,12 kronor får varje Hammaröbo skatta för till kommunen per intjänad hundralapp.

Detta gillas inte av oppositionspartierna Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna, som istället vill sänka med 50 öre och det redan från nästa år. Gott så, men det är ändå något som skaver här. Det handlar förstås om att det var samma partier som för två år sedan beslöt om en rekordstor skattehöjning på 1,50 kronor. Så förtroendet är inte direkt på topp. Sedan dess har de också med interna och externa strider hunnit förlora makten i kommunen.

Visst är det bra att de nu säger sig vilja (börja) sänka skatten, men det är nog fler som undrar om de hade gjort det om de fortfarande var de som styrde. De rödgrönas löfte är heller inte mycket värt. Det handlar ju först om två år framåt, och de har säkert hittat några hål att stoppa ned pengarna i tills dess.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.