Hoppa till huvudinnehållet

Det stora utbrottet i Karlstad växer: ”Majoriteten har smittats på skolan”

Publicerad:
Anna Skogstam är Region Värmlands biträdande smittskyddsläkare.
Anna Skogstam är Region Värmlands biträdande smittskyddsläkare. Foto: Joachim Lagercrantz

Antalet smittade vid Internationella Engelska skolan i Karlstad har ökat.

Nu har över 100 smittats, cirka var åttonde elev har insjuknat.

– Det är det absolut största utbrottet vi haft på en skola under pandemin, säger smittskyddsläkaren Anna Skogstam.

Utbrottet på Internationella Engelska skolan har ännu inte tagit slut. Nu har antalet smittade elever vuxit till 104 och antalet sjuka i personalen till 16, visar Region Värmlands senaste siffror.

Totalt går det 835 elever på skolan, som har övergått helt till distansstudier resten av terminen. Det berättade skolans rektor Brian Tucek för NWT under måndagen.

Engelska skolans rektor efter stora utbrottet: Vi stänger terminen ut

Enligt Region Värmlands biträdande smittskyddsläkare Anna Skogstam sticker utbrottet på skolan ut:

– Det kan bero på ett antal faktorer – det handlar inte bara om skolan – det handlar om vad barnen gör på fritiden, om de tar med sig smittan eller om det är en virusmutation. Allt samverkar, säger hon.

Men det är ett utbrott i skolmiljö som det handlar om:

– Vi utgår ifrån att majoriteten har smittats på skolan. Sedan kan man aldrig säga aldrig, men mycket talar för att det är många som smittades där.

Vid sådana här stora utbrott skickar också Region Värmland in prover till Folkhälsomyndigheten för helsekvensering för att undersöka vilken virusvariant det handlar om.

Avslöjar: Jätteutbrott av coronaviruset på Engelska skolan

Anna Skogstam befarar att det kan vara en mer smittsam virusvariant som ligger till grund för det explosiva utbrottet:

– Det kan det absolut vara. Med tanke på det snabba förloppet och att det är så många som smittats så går det inte att utesluta.

 ”Vi får analysera det här när det är över och sedan samarbeta för att det ska bli bättre” säger biträdande smittskyddsläkare Anna Skogstam.
”Vi får analysera det här när det är över och sedan samarbeta för att det ska bli bättre” säger biträdande smittskyddsläkare Anna Skogstam. Foto: Joachim Lagercrantz

Vilken mutation det i så fall kan röra sig om, till exempel den så kallat brittiska, sydafrikanska eller indiska varianten är det för tidigt att uttala sig om.

Inga svar från Folkhälsomyndigheten har kommit.

I förebyggande syfte

Det här utbrottet skiljer sig också från den höga smittspridningen som slog till i Hagfors tidigare i år, när över hundra fall gick att koppla till just skolan Älvstrandens bildningscentrum.

– Då var det hela samhället i sig det handlade om, visst det var ett fåtal som kanske var smittade på skolan men det var en helt annan kontext, säger hon.

Flera andra skolor i Karlstad har också övergått till distansstudier efter att smitta påträffats. Det har gjorts i förebyggande syfte, berättar Anna Skogstam.

Stor kartläggning: Här är skolutbrotten i Karlstad – ”det bara small till”

– Det finns olika orsaker att gå in med distansundervisning och det vanligaste är att man gör det för att undvika en situation som på Engelska skolan.

Enligt Anna Skogstam så kan Engelska skolan ha gynnats av att ha agerat tidigare.

– Jag tror det. Men det kan ha varit så att det gick för snabbt. Det är lätt att sitta här vid sidan och ha åsikter. Vi får analysera det här när det är över och sedan samarbeta för att det ska bli bättre.

Så undviker du att smitta andra

Du ska stanna hemma om du känner dig sjuk, även om du har milda symtom.

Tänk på att hålla avstånd till andra, både inomhus och utomhus.

Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten, minst 20 sekunder. Går inte det kan man använda handsprit med minst 60 procent alkohol.

Hosta och nys i armvecket. Undvik att röra vid ansiktet.

Läs mer:

Här är alla smittade i april – det området drabbades värstStor intervju med smittskyddsläkaren om endemi, nya risker och den sista vågenStor intervju med överläkaren Johan Styrud: Jag har förlorat kollegor i smittanEfter smitta, antikroppar och vaccin – Johanna, 31, fick covid-19 igenAvslöjar: Områden i Karlstad och Hammarö bland de värst drabbade i marsLinda, 44, förlorade sin pappa i covid-19 – anmäler sjukhusetFöräldrarna om Adam Alsings död: ”Vi saknar honom så oändligt”Minns du hur det såg ut innan pandemin?178 dagar på sjukhus – Hammaröbon Christer, 55, vårdades med konstgjord lunga

Artikeltaggar

Anna SkogstamBrian TucekCoronavirusetEngelska skolanFolkhälsomyndighetenKarlstadSkola och utbildningVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.