Bostadsmarknaden hetare än någonsin

Publicerad:
Thobias Green på Fastighetsbyrån ser inga varningstecken i skyn för den allt hetare bostadsmarknaden, men han skulle ändå vilje se en något lugnare prisutveckling, och en ökad rörlighet.

De värmländska bostadspriserna fortsätter att rusa till nya rekordnivåer.

– Det är sjuka siffror, säger Thobias Green på Fastighetsbyrån.

Han menar att det finns tre huvudorsaker till den kraftiga prisökningen.

Villorna i Värmland har ökat i pris med 18,3 procent i genomsnitt de senaste tolv månaderna. Det visar siffror från Mäklarstatistik som presenteras på tisdagen.

Starkast ökning det senaste året har det varit i Kristinehamn där villorna har stigit med 31 procent. I Karlstad har ökningen varit 21 procent, och Hammarö 19 procent.

Den senaste tremånadersperioden steg priset på de värmländska villorna med 9,7 procent, att jämföra med riksgenomsnittet på 7,3 procent.

Sprängt 4-miljonersvallen

Snittpriserna för villor i de tre dyraste Värmlandskommunerna är nu 4 miljoner kronor på Hammarö, 3,4 miljoner i Karlstad och nästan 2,5 miljoner i Arvika.

Bostadsrätter upp 35 procent

Bostadsrätterna har stigit i pris ännu mer: upp med hela 35 procent de senaste tolv månaderna.

Även när det gäller bostadsrätter är det Kristinehamn som toppar med en ökning på 37 procent. Därefter följer Hammarö med 36 procent och Karlstad 24,5 procent. (De tre är de enda Värmlandskommuner som har tillräckligt många köp för att prisutvecklingen ska redovisas.)

– Det är en extrem prisutveckling, framför allt i Karlstad med omnejd, men även i Kristinehamn, säger Thobias Green, kontorschef och franchisetagare på Fastighetsbyrån i Karlstad, Hammarö, Forshaga och Kil.

Tre huvudorsaker

Han ser tre huvudorsaker till prisrallyt: befolkningsutvecklingen, byggandet och ränteläget.

Nyproduktionen står inte i proportion till takten i befolkningsökningen, konstaterar han. Karlstads kommun ser ut att ha 100 000 invånare 2025, om ökningstakten inte plötsligt stannar av. Och även om det byggs mycket räcker det inte till.

– Just nu är utbudet alltför för lågt och möter inte efterfrågan, säger Thobias Green.

Stabil ränta

Det låga ränteläget som gör det billigt att låna pengar driver också priserna uppåt. Och enligt Thobias Green finns det ingen anledning att befara att räntan sticker iväg än på ett bra tag.

– Med den statistik vi har så kommer det att vara ett fortsatt lågt ränteläge i något eller några år till.

Prisutvecklingen villor, 12 månader

Sverige +19,9% Medelpris 4 040 000

Värmland +18,3% 2 180 000

Karlstad + 20,6% 3 400 000

Hammarö +18,7% 4 010 000

Forshaga +13,3% 1 575 000

Kristinehamn +31,4% 2 040 000

Hagfors +4,0% 700 000

För övriga Värmlandskommuner är inte försäljningarna tillräckligt många för att redovisas.

Vill ha ökad rörlighet

Man skulle kunna tro att en mäklare välkomnar prisrallyt till hundra procent, men riktigt så enkelt är det inte. I stället för den stora obalansen mellan utbud och efterfrågan skulle Thobias Green vilja se mer byggande, och framför allt mer varierat byggande. Villor, bostadsrättsradhus, vanliga bostadsrätter, hyresrätter - det behövs mer av alla typer av bostäder, menar han.

– Ur vår synvinkel vill vi ha rörelse på marknaden. Det finns inlåsningseffekter där unga har svårt att ta sig in på bostadsmarknaden och äldre som sitter i ett hus man inte har råd att sälja för det alternativa boendet är för dyrt.

Vill ha lugnare takt

Som mäklare skulle han hellre se en lugnare prisutveckling.

– Dels är det mer hållbart över tid, men det handlar också om att människor blir känslomässigt engagerade i sina affärer. Tidsaspekten spelar roll och om köparen känner sig stressad att göra en snabb affär är det inte optimalt för någon. Om köparen får mer tid att fundera blir det bra affärer och kunderna är nöjda i alla led.

Han skulle vilja att Karlstads kommun underlättar för dem som vill bygga andra typer av boenden än det som byggs mest just nu. Bostadsrättsradhus med villakänsla finns det en stor efterfrågan på bland annat.

– Åker man genom Karlstad är det byggkranar överallt, men det byggs lite för likartade projekt. Man kanske skulle behöva tänka lite annorlunda. Den senaste tiden har vi sett mindre aktörer som blivit bättre på det här, men det gäller att kommunen släpper områden också.

Artikeltaggar

BostadsmarknadFastighetsbyrån ABHammaröKarlstadKristinehamnMäklarstatistikPrivatekonomiThobias Green

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare