Ansvarsfull strategi

Ledare
PUBLICERAD:
Ingen nollbudget.
Foto: Tommy Andersson

I Värmlands regionfullmäktige i förra veckan antogs en budget för nästa år. Medan Socialdemokraterna och Vänsterpartiet yrkade på en nollbudget så hade den styrande Värmlandssamverkan (de blågröna och Sjukvårdspartiet) ett förslag med ett överskott på 0,5 procent. Detta för att ha en viss marginal. Något annat hade inte varit ansvarsfullt.

Värmlandssamverkan vann också omröstningen, med hjälp av Sverigedemokraterna. Tjänstemannaförslaget hade ett överskott på 2 procent, och strängt taget hade det nog varit bättre med ännu större marginal. Å andra sidan lär budgeten revideras i december, givet det osäkra pandemiläget.

Fullmäktige antog också i bred enighet (förutom SD som i den långa debatten klagade över att invandringen inte togs med) den så kallade Värmlandsstrategin, som innehåller rätt luftiga visioner och många vackra ord. Vad sägs om själva titeln "Ett hållbart Värmland som förändrar världen"? Det är inga låga ambitioner direkt, men frågan är vad det innebär i praktiken. Det är med konkret politik och verkliga åtgärder som man åstadkommer något. Fast så här blir det när (nästan) alla skall vara med på tåget.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.