Snart skolavslutning – prata med din tonåring om alkohol

Debatt
PUBLICERAD:
Det är betydligt vanligare att i så fall avstå helt från att dricka än att vända sig till en okänd langare, skriver Karin Hagman och Annika Andersson.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Langa inte, bjud inte på alkohol hemma och framförallt – prata med dina barn om alkohol, skriver Karin Hagman och Annika Andersson.

Snart är det skolavslutning och sommarlov och även om samhället börjar öppna upp i små trevande steg så lär även denna sommar bli annorlunda. Trots det kommer många tonåringar att dricka alkohol vid skolavslutningen, vissa kanske för allra första gången. Därför vill vi rikta tre uppmaningar till tonårsföräldrar: langa inte, bjud inte på alkohol hemma och framförallt – prata med dina barn om alkohol.

Som förälder kan du göra stor skillnad när det gäller att försena alkoholdebuten och minska tillgången till alkohol. Då minskar du även riskerna för att ditt barn ska råka illa ut. Det du gör och säger har stor betydelse. Du visar att du bryr dig.

● Langa inte

En undersökning från CAN, Centralförbundet för alkohol och narkotikaupplysning, visar att närmare varannan 16-åring skulle avstå från att skaffa alkohol om de inte fick den av någon som de känner. Det är betydligt vanligare att i så fall avstå helt från att dricka än att vända sig till en okänd langare. I en annan undersökning som Norstat genomfört, på uppdrag av IQ, svarar även närmare nio av tio tonåringar själva att de tycker att det är bra att föräldrar inte köper ut alkohol till sina barn. Vi vet också att ju senare ett barn börjar dricka alkohol, desto bättre.

● Bjud inte på alkohol

Forskningen är tydlig, barn som får dricka alkohol hemma dricker mer senare i livet och har större risk att bli beroende. Bjuder du din tonåring på alkohol hemma signalerar du att det är okej att dricka fast man inte är vuxen. Enligt IQ:s undersökning bland tonåringar så tycker dessutom åtta av tio tonåringar att det är bra att föräldrar inte bjuder sina barn på alkohol.

Statistiken visar tydligt att man inte kan lära sina barn hur man dricker måttligt genom att börja bjuda hemma i en tidig ålder. Tvärtom visar forskningen på direkta motsatsen – tonåringar som blir bjudna på alkohol hemma dricker mer än andra ungdomar och löper dessutom större risk för att bli beroende senare i livet.

● Prata med dina barn

Men förutom att minska möjligheten för tonåringar att komma över alkohol så är det viktigt att vi pratar med dem om viktiga saker i livet. Regler och förbud kan aldrig ersätta omtanke. I vår undersökning svarar 9 av 10 ungdomar dessutom att de tycker att det är bra att föräldrar pratar med sina barn om alkohol. Nästan lika många tycker också att det är bra att föräldrar har tydliga regler kring alkohol. Så föräldrar, ni har tonåringarnas stöd.

Att prata med sitt barn om alkohol kan kännas svårt, men för att göra det lättare att prata finns IQ:s handbok Tonårsparlören och webbplatsen tonårsparlören.se med tips, fakta och argument. Tillsammans kan vi göra skillnad för våra ungdomar. Tillsammans kan vi skapa en skolavslutning värd att minnas.

Karin Hagman

Vd, IQ

Annika Andersson

Länssamordnare ANDTS-frågor, länsstyrelsen i Värmland

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.