Hoppa till huvudinnehållet

Replik: Ett stort steg fram för en bättre järnväg mellan Oslo och Stockholm

Publicerad:
Det möjliggör inte bara snabba förbindelser mellan huvudstäderna utan också förbinder arbetsmarknadsregionerna, skriver Stina Höök med flera.
Det möjliggör inte bara snabba förbindelser mellan huvudstäderna utan också förbinder arbetsmarknadsregionerna, skriver Stina Höök med flera. Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Det är därför glädjande att planeringen för att förbättra järnvägen mellan Oslo och riksgränsen nu också intensifieras i Norge, skriver Stina Höök med flera.

Svar till Urban Hermansson (NWT 27/5).

Vi välkomnar det stora intresse som nu finns för att förbättra järnvägsförbindelsen mellan Oslo och Stockholm. För Värmland är det en avgörande framtidsfråga. Vi ser att stödet för projektet ökar hela tiden, och de besked som den svenska och norska regeringen har givit under våren är av stor betydelse för möjligheten att få till en attraktiv järnvägsförbindelse.

I NWT den 27 maj skriver Urban Hermansson från Offensiva Karlstad/Värmland att det finns två alternativ till järnväg mellan Oslo och Stockholm. Deras förslag och Oslo-Sthlm 2.55. Det är en missuppfattning. Oslo-Sthlm 2.55 har inte tagit fram något förslag för hur en snabbare järnväg mellan Oslo och Stockholm ska utformas. Oslo-Sthlm 2.55 jobbar på bland andra Region Värmlands och Karlstad kommuns uppdrag för att påskynda genomförandet av en bättre och snabbare förbindelse.

Det förslag som arbetet i Oslo-Sthlm 2.55 utgår från är den utredning (ÅVS Stockholm-Oslo) som Trafikverket fastställde i november 2017. Alltså Trafikverkets förslag och Trafikverkets mål om en restid på max tre timmar mellan huvudstäderna.

Så skriver du en debattartikel

Det är det beslutet som vi står bakom och som har en bred enighet i Värmland eftersom det möjliggör inte bara snabba förbindelser mellan huvudstäderna utan också förbinder arbetsmarknadsregionerna i Eda/Arvika, Karlstad och Kristinehamn/Karlskoga med hela Mälardalens arbetsmarknadsregion. Det har stor betydelse för Värmlands utveckling.

Vi har under många år drivit arbetet för att koppla samman våra huvudstäder. Det är därför glädjande att planeringen för att förbättra järnvägen mellan Oslo och riksgränsen nu också intensifieras i Norge.

I de första slutsatserna som presenterades av Jernbanedirektoratet (Norges motsvarighet till Trafikverket) innan årsskiftet, rekommenderas den norska regeringen att sätta i gång en utredning av en ny gränsbana mellan länderna. Direktoratet föreslår dessutom att det sluts en överenskommelse mellan ansvariga myndigheter i Sverige och Norge för att säkerställa att planeringsarbetet sker gemensamt. Det är en process som vi nu med glädje ser håller på att formaliseras.

För första gången på ett sekel signalerar således både den norska och den svenska regeringen en vilja att sätta i gång de processer som på allvar kan förverkliga förbindelsen. Samtidigt samverkar både norska och svenska myndigheter tätare än på mycket länge.

I norska stortinget beslutades nyligen att ge regeringen i uppdrag att börja studera projektet mer ingående. Regeringarna är nu överens om att arbetet ska ske gemensamt. Det är ett stort steg fram för en bättre järnväg och ett viktigt besked i Värmland.

Samtidigt som vi med glädje noterar det här genombrottet på nationell nivå, så har både Region Stockholm och Vikens fylkeskommune nyligen beslutat att aktivt delta i bolaget Oslo-Sthlm 2.55:s arbete, vilket ger nu ger oss alla längs hela stråket ännu bättre möjligheter att driva på för en bättre och snabbare järnväg mellan våra huvudstäder.

Stina Höök (M)

Regionråd, Region Värmland

Per-Samuel Nisser (M)

Kommunstyrelsens ordförande, Karlstads kommun

Åsa Johansson (S)

Regionråd, Region Värmland

Anders Tallgren (S)

Kommunalråd, Karlstads kommun

Ola Persson (C)

Regionråd, Region Värmland

Frida Pettersson (C)

Kommunalråd, Karlstads kommun

Artikeltaggar

Anders TallgrenÅsa JohanssonDebattFrida NilssonHöghastighetstågJärnvägKarlstads kommunOffensiva KarlstadOla PerssonOsloOslo-Sthlm 2.55Per-Samuel NisserRegeringenStina HöökStockholmStortingetTågtrafikTrafikverketUrban HermanssonVärmlands län